korak od kraja krize

Dalić: Bit ću zadovoljna kad se nagodba u Agrokoru sklopi i izglasa

10.04.2018 u 14:03

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u utorak je rekla kako je zadovoljna što su se Agrokorovi vjerovnici približili postizanju nagodbe te da će potpuno zadovoljna biti onda kada se nagodba sklopi i izglasa

‘Zadovoljna sam što je učinjen veliki korak ka postizanju konačne nagodbe, a sasvim ću zadovoljna biti kada bude pripremljen detaljan pravni tekst nagodbe i izglasan od vjerovnika i kada Agrokor bude vraćen redovitom poslovanju i ponovo počne rasti i osvajati nova tržišta’, rekla je Dalić na ulasku u Banske dvore, uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom, njegovom zamjenicom Irenom Weber i predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća.

Nije odgovorila na pitanje hoće li joj se nakon vijesti o sklapanju nagodbe u Saboru biti lakše braniti se od oporbe.

Prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković na upit novinara prije početka sastanka u Vladi kratko je odgovorila da će biti spašena radna mjesta te da će dobavljači imati pravo pet godina na police za hrvatske proizvode u Konzumovim trgovinama.

Na komentar novinara kako Konzum mora prodavati profitabilnu robu, tj. onu ‘koja ide’, Vidaković je odgovorila pitanjem ‘tko je rekao da će dobavljači prodavati skupu ili jeftinu robu?’. ‘Prodavat ćemo obrtajnu robu’, rekla je, dodavši da će biti konkurentni.

Predstavnik malih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Mato Brlošić, pak, na pitanje odvijaju li se za male dobavljače stvari u dobrom smjeru, odgovorio je da je u godinu dana izvanredne uprave ‘bilo dobro’ te da su isplaćeni ‘gotovo 99 posto’ i da su u odnosu na druge dobro prošli.

  • +30
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan što misli, kako će se stvari odvijati dalje, rekao je kako očekuje isplatu malih dobavljača koji još nisu isplaćeni.

Prema prijedlogu nagodbe koji bi danas trebao biti potpisan, pojedinačno najveći vlasnički udio u novom Agrokoru imale bi dvije ruske banke, Sberbank i VTB banka, između 30 i 46 posto, kazali su jučer neki od čelnika stranaka vladajuće koalicije nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem im je izvanredna uprava Agrokora predstavila nacrt prijedloga nagodbe.