SMRKNUTA MINISTRICA

Dalić: Stanje proračuna je zabrinjavajuće

20.06.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Kao i njezin prethodnik Ivan Šuker, i Martina Dalić, ministrica financija, muku muči kako pokrpati proračunsku rupu. Prvi na udaru ponovo su se našli zaposleni u javnim službama koji bi ove godine mogli ostati bez božićnice

Na prošlotjednom sastanku s predstavnicima osam sindikata ministrica je upozorila na zabrinjavajuće stanje državnih financija

'Svi pokazatelji su nepovoljni, a s druge strane javni sektor je u krizi uspio zaštititi svoje plaće. Za razliku od privatnog sektora u kojem plaće padaju, u javnom sektoru one su nešto malo čak i rasle. Takvo stanje javnih financija opterećenje je za sve slabije gospodarstvo i predstavlja razlog visoke rizičnosti za strani kapital, uslijed čega ostaju visoke i kamatne stope. Zato nema kredita, investicija i daljnjeg razvoja', rekla je Dalić otkriva na web stranicama Sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Izlaz je, mišljenja je ministrice, jedino u daljnjem smanjenju javne potrošnje, uslijed čega predlaže odustajanje od božićnice za ovu godinu.

Sindikati su odbili ministričin prijedlog, smatrajući da cijena rada ne može biti uzrok ekonomskih teškoća, jer se plaće manje-više ponašaju identično kao i BDP, ne rastu.

Čelnik sindikata znanosti Vilim Ribić upozorio je kako u proračunu još uvijek postoji veliki broj stavki na rashodnoj strani koje zaslužuju rezanje prije nego plaće zaposlenih u javnim službama (subvencije, registar braniteljskih prava, neracionalnosti pojedinih sustava, neprovođene reforme, itd).

Sindikati su rekli da su spremni pitanje božićnice razmotriti ponovno na jesen samo u slučaju loše turističke sezone.

U drugom dijelu sastanka razgovaralo se o mogućoj reviziji Sporazuma o osnovici iz 2009. godine. Sporazum predviđa reviziju u slučaju izostanka privrednog oporavka, što se upravo događa.

Sindikati su spremni razgovarati samo o reviziji rokova za početak porasta plaća, sukladno stanju u ekonomiji, ali nisu spremni pregovarati o reviziji ugovorene visine rasta plaća.