UZ ČESTITKE NA TRUDU

Dalić i Škegro upozorili Lalovca na problem br. 1

11.02.2015 u 23:10

Bionic
Reading

U raspravi 'Državne financije u funkciji razvoja' održanoj u srijedu na Veleučilištu Vern, ministar financija Boris Lalovac rekao je da Hrvatskoj nedostaju instrumenti za kvalitetno restrukturiranje dugova i da je iz krize teško izaći bez gospodarskog rasta, te poručio da su potrebne jake strukturne reforme. Bivši ministri Borislav Škegro i Martina Dalić naglasili su da je reforma javne i države uprave nužna i ostaje ključni problem s kojim se aktualna Vlada nije suočila

'Mi u Hrvatskoj moramo raditi na instrumentima restrukturiranja dugova jer ih nikada nismo imali pa i nismo spremni na šokove koji nam se događaju. Osim toga, postavlja se pitanje restrukturiranja enormnih dugova građana, koji su veći od javnog duga. Sporo izlazimo iz krize i zbog toga jer je izlazak gotovo nemoguć bez gospodarskog rasta, a s druge strane, nismo konkurentni jer se sporo restrukturiramo. Nama su potrebne jake strukturne reforme', rekao je uz ostalo ministar financija Boris Lalovac u raspravi u kojoj je sudjelovalo i troje bivših ministara financija. Nazočni kolege su Lalovcu čestitali na naporima kojima u posljednje vrijeme upravlja državnim financijama.

Na pitanje mijenjaju li se kod nas prečesto porezni propisi, odgovorio je kako je pobornik cjelovite porezne reforme, ali da je prije svega za jednostavnost poreznih propisa. Po njemu je naš porezni sustav morao bit puno jednostavniji i transparentniji jer, kako kaže, građane smeta kompliciranost sustava.

Za Lalovca je jedan od glavnih problema i to što sustavi strategija i planiranja nisu dobro postavljeni.

Borislav Škegro smatra da je porezni sustav kompliciran, ali on tvrdi kako to nije glavni problem Hrvatske. Smatra kako su problemi hrvatskog društva daleko veći i dublji od 'prčkanja' po porezima te da se samom fiskalnom politikom ne može napraviti mnogo na oporavku zemlje.

Škegro bi, uz ostalo, unaprijedio stvari na način i da se ukinu sve županije, a da se broj općina svede na stotinjak.

Još jedan bivši ministar financija, Mato Crkvenac, izjavio je kako se ministar Lalovac trenutno nalazi u iznimno teškom položaju, te mu je odao priznanje zbog načina kako se nosi s problemima. Crkvenac je također ukazao na gotovo alarmantno stanje u kojem se nalaze hrvatske financije ali i gospodarstvo u cjelini te apelira na stručnjake da dignu svoj glas i upozore na sve ono što nam se može dogodit. Zaključio je i kako u Hrvatskoj nedostaje optimizma.

Za Martinu Dalić jedan od glavnih problema s kojima se suočava naša zemlja jest reforma državne uprave.

'Danas se vodi ekonomska politika koja je u velikoj mjeri reaktivna, previše se borimo s prošlošću, a premalo mislimo na budućnost', istaknula je Dalić, rekavši da su svi svjesni da nam je hitno potrebna reforma državne uprave, ali da nitko nije voljan niti ima snage to pokrenuti.

'Javni sektor je najveća prepreka gospodarskom oporavku', rekla je Martina Dalić i obratila se Borisu Lalovcu rekavši da je vrlo loše to što u javnom sektoru ne postoji sustav nagrade i kazne, to jest što ne postoji mogućnost da nekoga udaljite s posla ako ne radi.

Na pitanje je li u Hrvatskoj dostignuta gornja razina oporezivanja građana, Lalovac je odgovorio da imamo neke od najvećih poreza u Europi, da su iscrpljene sve mogućnosti dizanja poreza te da je jedina ispravna stvar raditi na rashodovnoj strani proračuna. Prije svega na smanjenju dugova dva najveća generatora krize, mirovinskom sustavu i zdravstvu.

Ministar financija je, uz ostalo, ukazao i na neke šokantne primjere poput toga da su neke kompanije blokirane i po deset godina a da i dalje uredno rade.

Ministar Lalovac najavio je ponovni sastanak s bankarima vezan uz trajnije rješavanje problema sa švicarskim francima.