tržište kapitala

Dalekovod uvjerljivi dobitnik burzovnog trgovanja

Novac - ilustracija

Novac - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Na hrvatskom tržištu kapitala se i u četvrtak nastavila vrlo slaba burzovna aktivnost, dionički indeksi su ovaj put zaključili s negativnim predznakom, dok su u fokusu bile dionice Dalekovoda.

Kao i u srijedu, indeks CROBEX je veći dio dana proveo u crvenom teritoriju, ali je ovaj put izostao oporavak u završnoj fazi trgovanja, pa je s negativnim predznakom i zaključio dan, izgubivši 0,71 posto na 1.528,11 bodova. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je kliznuo za 0,32 posto, kod sektorskih indeksa su najviše pali CROBEXturist te CROBEXnutris s gubicima od oko dva posto, dok je indeks građevinskog sektora CROBEXkonstrukt uzletio više od sedam posto.

Glavno obilježje trgovanja je ponovno bila vrlo slaba likvidnost, pri čemu je ukupni dionički promet iznosio tek oko 5,5 milijuna kuna, najmanje u gotovo dva tjedna. Zvijezda dana su bile dionice Dalekovoda, koje su bile najlikvidnije izdanje s prometom od 1,6 milijuna kuna te uvjerljivi dobitnik dana nakon što im je cijena uzletjela više od 20 posto na 4,20 kuna, najvišu razinu u gotovo dva mjeseca.

Aktivne su bile i dionice Hrvatskog Telekoma s prometom većim od 900 tisuća kuna i padom cijene za 1,20 na 164,00 kuna, dok su dionice Optima Telekoma zauzele treće mjesto po likvidnosti s prometom od 870 tisuća kuna, i to uz rast cijene za 1,13 posto na 5,36 kuna. Uz Dalekovod, značajne cjenovne pomake su zabilježile i druge građevinske kompanije, poput dionica Instituta IGH, koje su skočile za 7,51 posto ili Ingre s padom cijene za 5,60 posto na 4,72 kuna. Među gubitnicima su se našli još i Atlantska plovidba uz pad veći od tri posto, te Valamar Riviera i Zagrebačka banka s minusom od oko 1,8 posto.

Dobitnik dana Dalekovod +20,69% 4,20

Gubitnik dana Maistra -11,20% 222,00

CROBEX -0,71% 1.528,11

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!