ZA VJETROELEKTRANE

Dalekovod dobio kredit od 53 milijuna eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.05.2011 11:13
  • Objavljeno 31.05.2011 u 11:03
Luka Miličić, direktor Dalekovoda

Luka Miličić, direktor Dalekovoda

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Dalekovod je objavio da je danas potpisao ugovor o kreditu za projektno financiranje izgradnje vjetroelektrane kod Zadra u ukupnom iznosu od 53,5 milijuna eura

Ugovor je potpisan između Société Générale - Splitske banke kao vodećeg aranžera, agenta i kreditodavatelja i Privredne banke Zagreb kao suaranžera i kreditodavatelja, projektnog poduzeća EKO kao korisnika kredita, tvrtki Dalekovod Professio i Medviđa kao pokrovitelja te tvrtke Dalekovod, navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Kredit se odobrava za dugoročno projektno financiranje projekta izgradnje vjetroelektrane ZD2 i ZD3 kod Zadra koju čini 16 vjetroturbina - ukupne snage 36 megavata, ističu iz Dalekovoda.

Dodaju da je jedan od investitora tog značajnog projekta i Dalekovod Professio koji je u stopostotnom vlasništvu tvrtke Dalekovod.

To je drugi projekt vjetroelektrane koji pokreće Dalekovod Professio sa svojim partnerima uz potporu Société Générale - Splitske banke.

Prva elektrana ZD6 kod Gračaca, s instaliranih devet megavata, uspješno je puštena u rad u siječnju ove godine, podsjeća se u priopćenju i napominje da je Dalekovod projektirao i izveo radove na građevinskoj infrastrukturi i visokonaponskim postrojenjima te uspješno priključio na mrežu vjetropark ZD6, a isto je ugovorio i za projekt ZD 2 i ZD 3.

Po dovršetku izgradnje ZD2 i ZD3, Dalekovod Professio će upravljati s 50 posto portfelja u vjetroparkovima ZD6 te ZD2 i ZD3 s ukupno instaliranih 45 megavata, što je za sada najveći takav portfelj u Republici Hrvatskoj, navode iz Dalekovoda.

Dovršetak izgradnje i puštanje vjetroelektrane u rad predviđeno je početkom 2012. godine

Dalekovod Professio namjerava nastaviti s ulaganjima u vjetroelektrane, a u raznim fazama upravnog postupka za ishođenje građevinske dozvole je trenutno pet lokacija ukupne planirane snage veće od 100 megavata novih vjetroturbina, ističu iz Dalekovoda.

Ovo nisu jedina sredstva koja je Dalekovod prikupio za izgradnju vjetroelektrana - Nadzorni odbor tvrtke odlučio je da će se u tu svrhu iskoristiti i 40-ak milijuna kuna prikupljenih dokapitalizacijom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi