POSLJEDICE BREXITA

Da bankari bacaju novac iz helikoptera, Hrvatska se ne bi mogla jeftino zadužiti

28.06.2016 u 15:24

Bionic
Reading

Brexit – referendum koji je najavio mogući izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije uzburkao je svjetske tokove novca. Vrijednost britanske funte naglo je pala, globalni ulagači mahnito kupuju švicarske franke i japanski jen. Kako ne bi došlo do većih poremećaja na tržištima, centralne banke diljem svijeta obećale su kako će nastaviti plasirati svježu gotovinu po rekordno niskim kamatnim stopama

Goleme količine jeftinog novca na tržištu redovito znače i povoljnija zaduženja. Prilika je to za mnoge države da refinanciraju svoja dugovanja i uhvate koji postotak niže kamate. No, što je s Hrvatskom koja ima tehničku vladu i nema valjan kreditni rejting? Je li Brexit prilika ili prijetnja za hrvatske javne financije, upitali smo ekonomiste Zdeslava Šantića i Damira Novotnyja.

'Brexit je izvanredan događaj koji nosi puno neizvjesnosti. Čim je na tržištu neizvjesnost, to odmah znači više rizika i skuplje zaduženje. Ostaje pitanje kako će se Velika Britanija odvojiti od EU-a, tu je puno rizika koje je teško kvantificirati, a tržišta mogu reagirati neracionalno – može doći do rasta kamatnih stopa', rekao je za tportal glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke Zdeslav Šantić.

Problemi ako uspore trgovinski partneri

Prema njegovim riječima, izlazak Velike Britanije iz EU-a može dovesti do usporavanja gospodarstva što su za Hrvatsku loše vijesti, osobito ako zakažu veliki trgovinski partneri, poput Njemačke, Italije ili Francuske.

Što se budućih zaduženja Hrvatske na europskom tržištu tiče, Šantić misli da su ona određena domaćom političkom situacijom, zbog koje se već odustalo od izdanja euro-obveznica.

'Moramo biti svjesni da kada je vani politička nestabilnost, mi moramo imati stabilnu vladu koja će predložiti reforme koje će moći provesti, kako bi ulagači pristali kupiti naše obveznice', rekao je Šantić uz upozorenje:

'ako nakon Brexita dođe do lančane reakcije i ako druge zemlje zatraže izlazak iz EU-a, Hrvatska kao mala zemlja može jako teško egzistirati sama i mogla bi se naći pod pritiskom tržišta - zaduženja će biti sve teža i skuplja'.

Ovisimo sami o sebi i budućoj vladi

Ekonomist Damir Novotny napominje kako je upitno hoće li Velika Britanija uopće napustiti EU: 'to ćemo još vidjeti, ali to je problem buduće britanske vlade, sigurno je da će do nekog redefiniranja odnosa Britanije i EU-a doći'.

Funta je, napominje, snažno pala nakon objave rezultata referenduma, no ona će se u idućim tjednima smiriti jer ona ipak četvrta najveća svjetska rezervna valuta. Engleska središnja banka već je najavila velike devizne intervencije, a pristup jeftinom novcu znači i povoljnije zaduženje.

'Međutim, buduća vlada u Hrvatskoj mora računati na stresan scenarij u kojem će kamatne stope porasti. Prije svega, ovisimo o budućoj vladi koja će riješiti unutarnje probleme i stabilizirati javne financije. Ako se to ne dogodi, jeftinog zaduženja za Hrvatsku neće biti', zaključio je uz podsjetnik:

'Sada svi hoće kupiti njemačke obveznice koje imaju negativan prinos od 0,95 posto. Investitori žele da o njihovu novcu brine Njemačka i spremni su platiti za to'.