REJTING NEPROMIJENJEN

D&B: Zbog Vladine štednje rast BDP-a tek krajem godine

01.07.2010 u 14:37

Bionic
Reading

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet objavila je da Hrvatska i dalje ima rejting DB3d što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, a procjenjuje da će do opravka hrvatskog BDP-a doći tek krajem godine i ukupno u ovoj godini prognozira rast BDP-a za 0,5 posto

U srpanjskom izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, Dun & Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d (trend je i dalje rastući). Tim rejtingom Republika Hrvatska je svrstana u zemlje s blagim rizikom poslovanja, navodi se u izvješću D&B koje prenosi zagrebačka agencija Bonline.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, iz D&B podsjećaju da je stopa pada BDP-a na godišnjoj razini usporena, sa 4,5 posto u četvrtom tromjesečju prošle godine na 2,5 posto u prvom tromjesečju 2010. godine.

To je u skladu s očekivanjima D&B koji predviđa da BDP neće rasti sve do pred kraj godine, a zahvaljujući djelomično mjerama štednje koje je Vlada uvela 2009. i s kojima je nastavila i u ovoj godini.

Očekujemo da će rast BDP-a ukupno u ovoj godini biti 0,5 posto, navodi D&B u svom najnovijem izvješću.

Ističu također kako bi Vladin program gospodarskog oporavka, objavljen u travnju, a koji još uvijek nije u cijelosti u funkciji niti ga gospodarske statistike još odražavaju, trebao potaknuti ekonomski rast u drugom dijelu godine.

U izvješću se također navodi kako će mjere ukidanja kriznog poreza u dvije faze (u srpnju i studenom) biti olakšanje za kućanstva, a skraćivanje rokova plaćanja u javnom sektoru zasigurno će pomoći tvrtkama u podmirenju njihovih obveza.

Javni sektor trenutno plaća u roku od 60 dana, a Vlada planira eliminirati kašnjenja plaćanja do kraja ove godine, navodi iz D&B iz kojeg iznose i podatke kako su se plaćanja u roku hrvatskih tvrtki prema inozemstvu poboljšala za 17 posto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na zadnji kvartala prošle godine.

D&B pozitivnim ocjenjuje i nastojanja u privatizaciji brodogradilišta. Vlada je završila proces natječaja za privatizaciju brodogradnje (subvencije kojemu su poseban teret javnim financijama, a i dalje su važno područje u pregovorima Hrvatske u pristupanju EU).

Iz D&B također ističu kako je proces pristupanja Hrvatske EU dobio poticaj početkom lipnja kada su Slovenci na referendumu glasovali za međunarodnu arbitražu o graničnom sporu te da više ne bi trebalo biti prepreka ulasku Hrvatske u EU nakon što se završe sva poglavlja pregovora.

Prema podacima D&B, od zemalja regije i nadalje najbolje stoji Slovenija s rejtingom DB2c, slijede Italija DB3a, Mađarska, kao i Hrvatska ima rejting DB3d, Albanija DB4a, Makedonija DB4b, Srbija DB4d, a BIH DB6a.