inflatorni udar

Plaće rastu, ali ne mogu pratiti rast troškova školovanja. Ova tablica sve govori

07.09.2023 u 05:55

Bionic
Reading

Povratak djece u školske klupe suočio je mnoge obitelji s novim inflatornim udarom. Troškovi za najosnovniji školski pribor raste dvostruko brže od plaća diljem Europe, upozoravaju iz Europske konfederacije sindikata (ETUC)

Cijena osnovnih potrepština za školu kao što su olovke, papir, mape, gumice, šiljila i škare u prosjeku su od siječnja do svibnja ove godine porasle za 13 posto, pokazuju podaci Eurostata.

To je dvostruko više od stope kojom rastu nominalne plaće u ovoj godini. Cijena školskog pribora i lani je porasla prosječno za osam posto dok su plaće rasle četiri posto.

Prethodno najveće povećanje cijena najosnovnijeg školskog pribora iznosilo je 1,7 posto u 2019. godini.

Cijene udžbenika, dječje odjeće i obuće te kalkulatora također rastu brže od plaća u mnogim državama članicama, povećavajući pritisak na obitelji koje se bore s velikim rastom svih troškova života.

'Ukupni troškovi povezani sa školom porasli su za otprilike 20 posto. Cipele, pribor za pisanje, ruksak i šišanje. U prosjeku je riječ o oko 100 eura po djetetu, a tu nisu uključeni troškovi odjeće. Također ćemo morati platiti izlete, usluge tiskanja i razne druge troškove. Moj susjed je za svoju kćer koja ide u četvrti razred morao izdvojiti 80 eura, dok je prošle godine bilo dovoljno 50 eura', požalio se europskom sindikatu Audrius Gelzinis, državni službenik iz Litve.

Srednjoškolska profesorica iz Italije Monica Pascuzzi požalila se na to da u njihovoj zemlji udžbenici nisu besplatni, što je veliki izdatak za kućni budžet.

'Imam kćer koja kreće u prvi razred srednje škole. Prema izračunima, samo za udžbenike potrošit ćemo oko 320 eura jer se oni ne daju besplatno. Osim toga, trebat će joj do tri rječnika, a koliko sam vidjela, rječnik može koštati čak 120 eura. Ovome moramo dodati sve što nazivamo priborom, od pernice do ruksaka i tako dalje, tako da mislim da ćemo potrošiti između 600 i 700 eura samo za to. Šteta je što barem udžbenike ne možemo dobiti besplatno, kao što je to uobičajeno u drugim zemljama', izjavila je Pascuzzi.

Senad Lačević, predsjednik Radničkog vijeća Bečkih centara za obrazovanje odraslih, upozorava na stanje u Austriji.

'Škola je besplatna u Austriji, ali roditelji moraju platiti 1000 eura za poslijepodnevni boravak (ovisno o tome gdje žive), privatno podučavanje i školski materijal. Troškovi za te stvari znatno su porasli posljednjih godina. Ovo je velik problem za kućanstva s nižim prihodima, posebno za radničke obitelji i migrante. Pod ovim okolnostima ne postoje jednake mogućnosti i uspjeh u obrazovanju uvelike ovisi o obiteljskom prihodu', naglasio je Lačević.

Učenici Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL