tržište kapitala

CROBEX prekinuo pad, dionica HT-a nastavlja dominirati prometom

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je nakon dva dana pada danas uglavnom upisalo pozitivna kretanja, uz povišenu likvidnost na krilima dionice Hrvatskog Telekoma, koja nastavlja biti u fokusu investitora

Indeksi su imali mješovite izvedbe, gdje je CROBEX ojačao 0,2 posto, dok je uži indeks CROBEX10 kliznuo 0,1 posto, a sektorske je indekse rastom predvodio prehrambeni sektor s 1,4 posto plusa.

Likvidnost je znatno ojačala, na čak 58 milijuna kuna prometa, međutim čak 45 milijuna kuna je bilo u blok transakciji dionicom HT-a. U redovnom trgovanju je prikupljeno 13,4 milijuna kuna, gdje je u fokusu bila povlaštena dionica Adrisa s 4,8 milijuna kuna prometa i blagim rastom cijene od 0,2 posto.

Među milijunašima su još bile dionice HT-a sa 2,5 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,6 posto, kao i dionica Atlantic Grupe koja je stagnirala cijenom pri 1,7 milijuna kuna prometa. Nadomak milijun kuna prometa je bila dionica Podravke, koja je pri tome zabilježila pad cijene od 1,9 posto, što je ujedno jedini pad među top pet najlikvidnijih izdanja.

Dobitnik dana je dionica Vira, koja je skočila 7,6 posto i time prekinula negativnu seriju od četiri uzastopna dana pada, a slijedi Đuro Đaković Grupa sa plusom od 5,3 posto, nakon objave ministra Horvata kako će država do 17. siječnja pomoći kompaniji.

Na strani gubitnika izdvaja se dionica Instituta IGH koja je pala 4,9 posto.

Dobitnik dana: Viro +7,55 57,00 kuna

Gubitnik dana: Institut IGH -4,85 98,00 kuna

Crobex: +0,20 2.028,81 bodova

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.