PANIKA NA BURZI

Crobex potonuo više od najvažnijih svjetskih indeksa

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.09.2011 11:14
  • Objavljeno 25.09.2011 u 10:20
crobex ispod 4.000

crobex ispod 4.000

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Crobex indeks Zagrebačke burze protekloga je tjedna pretrpio veći pad nego većina najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, a tržište ne pronalazi razlog za oporavak nakon što su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva

Crobex je prošloga tjedna potonuo 7 posto, na 1.846 bodova, zaronivši na najnižu razinu od 7. prosinca prošle godine, kada je iznosio 1.825 bodova.

Crobex10 pao je pak 4,7 posto, na 1.023 boda, što je njegova najniža razina od 13. prosinca prošle godine, kada je iznosio samo 1.001 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 82,8 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

'Domaće tržište kapitala u negativnom je cjenovnom kanalu. Crobex je na najnižim razinama od prošle godine i ne pronalazi snage za oporavak ni kada sa svjetskih burzi stignu pozitivni signali. Razlog tome su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva za ovu i iduću godinu', kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Proteklih dana niz je institucija srezao procjene gospodarskog rata u Hrvatskoj. Unicredit je smanjio procjenu rasta BDP-a u ovoj godini sa 1,2 na svega 0,2 posto, a Privredna banka Zagreb sa 1 na 0,7 posto. Tom se trendu pridružio i Međunarodni monetarni fond, smanjivši procjene rasta za Hrvatsku sa 1,3 na 0,8 posto,

Najveći promet ostvaren je protekloga tjedna dionicom HT-a, 13,3 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 2,01 posto, na 243 kune.

Slijedi dionica Končar Elektroindustrije, s otprilike 5 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena potonula 5,09 posto, na 522 kune.

U većem fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adris grupe, s prometom od 4,85 milijuna kuna i tjednim padom cijene od 5,57 posto, na 203,02 kune. Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 4,8 milijuna kuna i padom cijene za 7,69 posto, na 540 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene izdvajaju se dionice Podravke, Atlantske plovidbe, Ingre i IGH, koje su pojeftinile između 9,5 i 14 posto.

Pad domaćeg tržišta posljedica je lošeg raspoloženja na svjetskim burzama, na kojima su prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer gospodarstvu SAD-a prijeti nova recesija, a u Europi širenje dužničke krize.

Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 6,4 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od listopada 2008. godine. S&P 500 strmoglavio se pak 6,6, a Nasdaq indeks 5,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 5,6 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,8, a pariški CAC 7,3 posto.

Tržišta je najviše uzdrmalo priopćenje čelnika Feda, koji su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, upozorili da 'postoje značajni rizici slabljenja gospodarskih izgleda, uključujući deformacije na globalnim financijskim tržištima'.

Uz poremećaje na svjetskim financijskim tržištima, Fed je naveo i druge probleme američkog gospodarstva koje nije lako riješiti: visoka nezaposlenost, slabo tržište nekretnina i skroman rast potrošnje stanovništva.

'Protekloga su tjedna investitori na svjetskim financijskim tržištima poprilično negativno reagirali na ocjene Feda o američkom gospodarstvu. Uz to, makroekonomski pokazatelji ukazuju na značajno usporavanje globalnog gospodarstva', kaže Balgač.

Ističe i da su tržišta pod pritiskom nesigurnosti vezanih uz sudbinu prezadužene Grčke i mogućnost širenja dužničke krize u eurozoni.

Europski političari još nemaju cjelovit plan za rješavanje dužničkih problema Grčke i drugih prezaduženih članica eurozone. Odluke se neprestano odgađaju, a ako početkom listopada Atena ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, neće biti u stanju platiti sve svoje obaveze.

Zbog toga se i dalje očekuje vrlo volatilno trgovanje.

'Nemoguće je procjenjivati daljnji smjer kretanja svjetskih burzi zbog brojnih čimbenika koji na njega mogu utjecati, poput primjerice odluke o daljnjem postupanju u vezi dužničke krize u Grčkoj. Zbog toga će dio investitora ostati po strani, a trgovanje će općenito biti vrlo volatilno', navodi Balgač.

Sva ta nesigurnost sad se već prelijeva i u realni sektor, napominje Balgač.

'Ipak, iako su makroekonomski pokazatelji sve lošiji, zasad upućuju tek na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a ne na recesiju', ocjenjuje Balgač.

Tehnička analiza S&P-a: tržište je na ključnoj točki

Najvažniji američki S&P 500 indeks potonuo je prošloga tjedna 6,6 posto, na 1.136 bodova, probivši sve granice potpore koju je tržište gradilo od sredine kolovoza. Stoga je tržište došlo do ključne točke koja će odrediti nastavak trgovanja u ovoj godini.

'Pad ispod linije vrata, formacije koja neodoljivo podsjeća na formaciju glave i ramena, najavljuje daljnji pad S&P-a. No uspon tog indeksa u petak daje nadu u oporavak. Oporavak bi značio kreiranje tzv. divergencije na tjednom grafikonu, što je jedan od boljih signala promjene trenda', kaže Marko Erdeljac, stručni suradnik u riznici Erste banke.

U većini slučajeva tehnički analitičari ne vide stvaranje divergencije, premda joj se uvijek nadaju.

'Klasičan primjer divergencije je niže dno na grafikonu instrumenta, a više na oscilatoru. No i duplo dno, odnosno marginalno više dno daje sličan efekt. Postoji nada da će ulagači tijekom vikenda promisliti treba li idućega tjedna prodavati dionice ili pričekati dok se ne vidi ima li šanse da se S&P vrati iznad granice od 1.150 bodova', kaže Erdeljac.

Proboj indeksa iznad te razine potaknuo bi ulagače na kupnju, a bilo bi vrlo značajno kada bi kraj idućega tjedna S&P dočekao iznad te granice od 1.150 bodova.

'Odbijanje tržišta od otpora na 1.150 bodova otvorilo bi put za daljnji pad S&P-a na granice od 1.130 i 1.120 bodova. Pad ispod tih razina vodio bi pak do testiranja granice od 1.045 bodova, a u konačnici i prag od 1.000 bodova', zaključuje Marko Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne za izradu te objavljivanje investicijskih istraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi