dan na burzi

CROBEX ponovno u zelenom, promet oslabio

Varteks

Varteks

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Nakon tri dana pada, domaće tržište kapitala otvorilo je tjedan u zelenom, praćeno blagima rastom indeksa CROBEX od 0,2 posto. Gotovo svi sektorski indeksi dan su završili u zelenom, izuzev CROBEXindustrije s padom od 1,2 posto

Ovo je prije svega povezno s padom dionice Đure Đakovića (6,2 posto uz promet od 86 tisuća kuna), te indeksa turističkog sektora koji je zadržao prošlotjednu razinu. Dobitnike je predvodila dionica Varteksa rastom cijene od 23 posto te prometom od oko 75 tisuća kuna.

Spomenuti rast djelom se može povezati s prošlotjednim prodajom gotovo 235 tisuća vlastitih dionica. Od preostalih dobitnika, vrijedi spomenuti dionice Alpha Adriatica i Atlantske plovidbe koje bilježe rast od 8,7 posto i 5,8 posto ostvaren na krilima nešto viših vozarina u prijevozu suhog tereta.

Likvidnost je ostala skromna, te je protrgovano oko 3,7 milijuna kuna, gdje vrijedi istaknuti dionicu Hrvatskog Telekoma kao najlikvidniju, s prometom iznad pola milijuna kuna i padom cijene od 0,3 posto.

Nadomak tom prometu su ostale Podravka (466 tisuća kuna) uz rast cijene od 0,7 posto , već spomenuta Atlantska plovidba (498 tisuća), te dionica Ericsson Nikola Tesla koja je stagnirala cijenom pri 455 tisuća kuna prometa.

Dobitnik dana Varteks +22,86% 8,60

Gubitnik dana Đuro Đaković -6,17% 3,80

CROBEX +0,16% 1881.75

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!