CRVENO NA BURZI

CROBEX pao kako nije od kolovoza

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je jučer prekinulo seriju slabe likvidnosti, koja je trajala od početka ove godine. Ukupan dionički promet je iznosio oko 17,5 milijuna kuna, što je više nego trostruko snažniji promet u usporedbi sa prosječnim prometom u ovoj godini

Indeks CROBEX se nakon jednog dana predaha vratio u crveni teritorij, te je potonuo 1,7 posto, što je njegov najsnažniji dnevni pad od kolovoza prošle godine. Uži indeks CROBEX10 je također imao slabi dan sa minusom od 1,4 posto, dok je od sektorskih indeksa najlošiju izvedbu imao indeks građevinskog sektora koji je zaključio debelih 7,4 posto u crvenom teritoriju.

Čak su tri milijunaša bila u jučerašnjem trgovanju, gdje je najlikvidnija bila povlaštena dionica Adrisa, koja je na 7,3 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od oko 2 posto. Oko 2,4 milijuna kuna prometa je prikupila dionica Valamar Riviere, te pri tome oslabila 1,7 posto. Među milijunaše se još ugurala i dionica Hrvatskog Telekoma, te je pri tome oslabila 1,1 posto. Nadomak milijun kuna prometa bile su dionice Plave lagune i Kraša, ali bez značajnijeg pomaka cijene.

Većina likvidnijih izdanja je jučer zabilježila cjenovne padove, a titula gubitnika dana ide dionici Viadukta čija je cijena potonula 8,6 posto. Znatniji padovi još su zabilježeni u dionicama Maistre i Đure Đaković Holdinga koje su obje pale 5,2 posto.

Među rijetkim dobitnicima vrijedi izdvojiti dionice hotelijera Hotela Makarska i Arenaturista koje su ojačale 6,8 posto i 1,9 posto, a blagi porast cijene od 0,7 posto je uknjižen u dionici Leda.

Dobitnik dana
Hoteli Makarska +6,78% 250,00

Gubitnik dana
Viadukt -8,57% 256,01

Crobex -1,70% 1.605,41

Više o tržištu kapitala pročitajte OVDJE.