dan na burzi

CROBEX ojačao 5,1 posto, najviše u zadanj tri i pol tjedna

Bionic
Reading

Pozitivan sentiment je vladao na domaćem tržištu kapitala i u ponedjeljak, dionički indeksi su nastavili svoj pozitivan niz, čime su povratili dio prethodnih gubitaka, dok se intenzivirala i dionička aktivnost. Indeks CROBEX je porastao 5,1 posto na 1.581,2 bodova, što je njegov najveći dnevni rast i ujedno najviša razina u posljednja tri i pol tjedna

Uži indeks CROBEX10 je ojačao 5,2 posto na 987,9 bodova, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus zabilježio rast od 6,8 posto. Svi sektorski indeksi su zaključili s pozitivnim predznakom, a najviše je profitirao indeks građevinskog sektora, čija je vrijednost uzletjela 12,2 posto.

Ukupno je protrgovano nešto manje od 40 milijuna kuna, najviše u posljednja tri tjedna. Najaktivnije izdanje su bile dionice Valamar Riviere, koje su na prometu od 6,9 milijuna kuna ojačale 8,3 posto na 27,3 kune, čime su povratile vrijednost izgubljenu u posljednjih mjesec dana. Aktivne su bile i dionice Hrvatskog Telekoma, s prometom od 4 milijuna kuna i rastom cijene od 2,5 posto, a u stopu ih prati povlašteno izdanje Adrisa, koje je nadomak 4 milijuna kuna prometa ojačalo 5,4 posto.

Ipak, titulu dobitnika dana je pokupila dionica Instituta IGH, koja je uzletjela 24 posto, a dvoznamenkaste izvedbe su zabilježile i dionice Uljanik plovidbe te povlašteno izdanje Končar D&ST, koje su ojačale redom 23,6 posto i 16 posto. S druge strane, među aktivnijim izdanjima u crvenom je zaključila jedino dionica Optima Telekoma, koja je oslabila oko 2 posto.

Dobitnik dana Institut IGH +24,00% 93,00

Gubitnik dana Optima Telekom -1,95% 6,02

CROBEX +5,06% 1.581,19

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.