SASTANAK SA ZAKUPCIMA

Crkva kreće u spašavanje centra Cascade

18.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Katolička crkva, najglasniji protivnik šoping centara, potrudit će se da jedan od njih spasi od propasti. Naravno ne bilo koji - riječ je o zagrebačkom centru Cascade-Prebendarski vrtovi, kojemu zbog nagomilanih dugova prijeti zatvaranje, a u suvlasništvu je Crkve

Kako je tportal izvijestio u petak, 14. listopada, najmoprimci lokala dobili su pismo u kojem ih upravitelj i većinski vlasnik, tvrtka Illuminatio, obavještava da će u srijedu, 19. listopada, zatvoriti vrata Cascade centra jer nisu više u mogućnosti podmirivati troškove za zakupce. Naime, kako bi popunili prazne prostore centra, čiju je gradnju na crkvenom zemljištu pokrenuo general Zagorac, zakupcima su omogućili gratis razdoblje u kojemu nisu plaćali najamninu. Potez očito nije ostvario očekivan rezultat, pa sada zbog nagomilanih dugova Illuminatio više nije u mogućnosti podmirivati troškove tvrtki za održavanje Energon, pa prijeti zatvaranje centra.

Na sastanku sa zakupcima održanom u ponedjeljak pojavili su se predstavnici Crkve, koji su najavili akciju spašavanja luksuznog šoping centra. 'U ime Crkve obratio nam se odvjetnik koji je obećao da neće dozvoliti zatvaranje Cascade centra. Razgovarat će s investitorom iz Beča, a ako ne postignu dogovor Crkva će osigurati minimalne financijske uvjete za rad', prepričao nam je detalje sastanka jedan od zakupaca koji je zamolio za anonimnost. Mnoge njegove kolege u posljednje su vrijeme zbog slabe posjećenosti napustile Cascade, a preostali su i dalje zabrinuti jer nisu dobili pismenu garanciju da će centar doista raditi u srijedu.

Koliko će Crkva biti uspješna u spašavanju šoping centra, čiji vlasništvo do kraja nije razjašnjeno, znat će se u srijedu. Mijo Gabrić, prebendar Zagrebačke nadbiskupije, u medijima tvrdi da je Crkva vlasnik 30 posto centra. Prilikom otvaranja Cascade, kao investitor je istupala tvrtka Illuminatio (pravni sljednik Zagorčeva Molteha) čiji su osnivači dvije offshore tvrtke s Cipra i Lihtenšajna, a na jednoj od njih je hipoteku upisala austrijska Investkredit banka. Gubitak Illuminatia u 2010. godini iznosio je 126 milijuna kuna.