ISTRAŽIVANJE MARKITA

Covid i problemi u nabavi zakočili gospodarstvo eurozone u listopadu

22.10.2021 u 15:26

Bionic
Reading

Gospodarstvo eurozone usporilo je u listopadu pod pritiskom problema u nabavnim lancima i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu za 1,9 bodova u odnosu na rujan, na 54,3 boda, najnižu razinu u šest mjeseci.

„Oštro usporavanje u listopadu znači da eurozona počinje četvrto tromjesečje najslabijim rastom od travnja“, rekao je glavni poslovni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Chris Williamson.

„Iako je ukupni tempo gospodarskog rasta još uvijek iznad dugoročnog prosjeka, čini se da prevladavaju rizici slabljenja aktivnosti u kratkom roku jer pandemija i dalje izaziva poremećaje u gospodarstvu i podiže cijene", dodao je Williamson.

Zastoji u nabavnim lancima, koje je izazvala pandemija koronavirusa, i nestašica vozača kamiona podigli su troškove inputa u proizvodnom sektoru na najvišu razinu otkada je Markit počeo provoditi istraživanje sredinom 1998. godine.

Cijene sirovina rastu rekordnim tempom, a proizvođači su tek dio tog poskupljenja uspjeli prebaciti na potrošače i indeks proizvođačkih cijena porastao je najsnažnije otkada je Markit počeo prikupljati podatke krajem 2002. godine.

Uslužni sektor pak nakon ljetnog oporavka ponovo brine covid 19, pa je posebno slabe rezulate bilježio sektor putovanja, turizma i rekreacije dok je snažan rast zabilježen u sektorima zdravstvene skrbi, te u medijima, bankarstvu i nebankovnim financijskim uslugama.

Očekivanja poslovnih čelnika pogoršana su tako četvrti mjesec zaredom, kliznuvši na najnižu razinu od veljače ove godine, odražavajući ponajprije zabrinutost industrije zbog kontinuiranog utjecaja pandemije na nabavne lance, utvrdio je Markit.