Ministar gospodarstva

[FOTO] Ćorić posjetio Rafineriju nafte Rijeka: Ova investicija pozicionirat će Inu još snažnije na regionalnom tržištu naftnih derivata

08.03.2021 u 14:11

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić sa suradnicima, u pratnji predsjednika Uprave Ine Sándora Fasimona, članice Uprave Ine Barbare Dorić te visokog menadžmenta kompanije, obišao je u ponedjeljak radove na izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka. Bio je to prvi ministrov obilazak nakon donošenja odluke o ulaganju oko 4 milijarde kuna u projekt koji će podići konkurentnost riječke rafinerije

Građevinski radovi na temeljima budućeg postrojenja su u tijeku, kao i radovi na iskopu temelja za koksne komore koje su dio ključne opreme. Na nekoliko lokacija radi se na armirano-betonskim radovima koji će se ubrzo proširiti i na cijelo područje predviđeno projektnom dokumentacijom. Započela je i proizvodnja sve potrebne opreme s dugim rokom isporuke, dok na terenu više od 150 radnika neprekidno obavlja pripremne radove za daljnje aktivnosti.

„Ovim ulaganjima stvaraju se preduvjeti za konkurentnu, okolišno prihvatljivu i energetski učinkovitiju proizvodnju goriva na razini najmodernijih europskih rafinerija. Kapacitet proizvodnje visokokvalitetnog goriva bit će dostatan za Hrvatsku, ali i za druga tržišta, što je bitno kad govorimo o sigurnosti opskrbe. Ova investicija pozicionirat će Inu još snažnije na regionalnom tržištu naftnih derivata“, izjavio je Ćorić.

„Izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka je najveći pojedinačni investicijski projekt Ine u Republici Hrvatskoj. Nastavkom radova na ovom strateškom projektu i kontinuiranom implementacijom programa Novi smjer, pokazali smo veliku posvećenost osiguravanju održivog poslovanja u budućnosti i transformaciji našeg rafinerijskog sustava u profitabilnu djelatnost. Radovi na projektu zasad idu po planu, a dovršenje radova planirano je za 2023. godinu“, izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

  • +40
Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić obišao je radove na postrojenju za obradu teških ostataka u rafineriji Rijeka. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje temelja za koksne komore te montaža spomenutih komora i prateće strukture. Također je planiran i početak izgradnje peći, a očekuju se i prve isporuke naručene opreme.

Projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka koji, uz novo postrojenje, podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost, dio je strateškog programa INA R&M Novi smjer 2023. Implementacijom projekta, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, a proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz.