drakonski

Citigroup je prva banka koja je odlučila otpisati necijepljene

08.01.2022 u 16:53

Bionic
Reading

Citigroup će biti prva velika institucija s Wall Streeta koja će provesti najekstremniji oblik obveznog cijepljenja i to otpuštanjem radnika koji se ne cijepe do kraja ovog mjeseca.

Banka je podsjetila zaposlenike o svojoj politici u dopisu poslanom u petak, da moraju biti "potpuno cijepljeni kao uvjet za zapošljavanje". U banci su tada rekli da zaposlenici moraju dostaviti dokaz o cijepljenju do 14. siječnja.

Oni koji ne pristanu do sljedećeg tjedna bit će stavljeni na neplaćeni dopust, a posljednji dan zaposlenja bit će im 31. siječnja, navodi se u dopisu, koji je prvi objavio Bloomberg.

Citigroup, treća najveća američka banka po imovini i glavni igrač na tržištima s fiksnim dohotkom, imala je najagresivniju politiku cijepljenja među tvrtkama s Wall Streeta. Suparničke banke, uključujući JPMorgan Chase i Goldman Sachs, (više) ne otpuštaju necijepljene zaposlenike.

Citigroup, na čelu s izvršnom direktoricom Jane Fraser od ožujka prošle godine, objašnjava kako je donio odluku jer kao kompanija koja je ugovorni partner američke vlade, treba poštovati ​​izvršnu naredbu predsjednika Joea Bidena o cijepljenju. Banka je također poručila da bi provođenje obveznog cijepljenja pomoglo u osiguravanju sigurnosti zaposlenika koji se vraćaju na uredski posao.

Više od 90% zaposlenika pridržava se obveznog cijepljenja, a ta brojka raste kako se rok približava. Banka je krajem prošle godine imala 220.000 zaposlenih, a spomenuta odluka odnosi se samo na osoblje sa sjedištem u SAD-u.

Dok su neke tehnološke tvrtke prihvatile rad na daljinu kao stalni model, izvršni direktori velikih igrača s Wall Streeta, uključujući Jamieja Dimona iz JPMorgana i Jamesa Gormana iz Morgan Stanleya, glasno su govorili o potrebi povratka zaposlenika u urede.

No, širenje omikron varijante natjeralo je tvrtke da ponovno obustave planove povratka na posao.