ULAŽU 1,25 MLRD. DOLARA

Citigroup i Svjetska banka pokreću fond za trgovinu

16.06.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Američka banka Citigroup i Svjetska banka najavile su pokretanje 1,25 milijardi dolara vrijednog fonda za podupiranje trgovine u tržišnim gospodarstvima u nastajanju.

Trogodišnji program mogao bi poduprijeti procijenjene trgovinske tijekove u visini do 7,5 milijardi dolara, objavili su u zajedničkom priopćenju Citigroup i Međunarodna financijska korporacija (IFC), ogranak Svjetske banke za financiranje privatnog sektora.

Citigroup će osigurati 60 posto sredstava, odnosno 750 milijuna dolara, dok će ostatak namaknuti druge razvojne agencije.

Takav potez predstavlja proširenje programa za likvidnost globalne trgovine, koji predvodi Svjetska banka. Riječ je o programu koji okuplja vlade, međunarodne razvojne agencije i privatne banke u aktivnostima podupiranja financiranja trgovinskih tijekova za uvoznike i izvoznike na tržištima u nastajanju u uvjetima globalne financijske krize.

Globalni program ima za cilj poduprijeti do 50 milijardi dolara vrijedne trgovinske tijekove.

Citi će iskoristiti sredstva kako bi se pokrenule transakcije financiranja trgovine u bankama na tržištima u nastajanju na području Azije, Latinske Amerike, srednje i istočne Europe, Bliskog Istoka i Afrike. Time bi se bankama omogućilo da povećaju kreditne plasmane za lokalne uvoznike i izvoznike, kaže se dalje u priopćenju.

To će zauzvrat pomoći poduprijeti trgovinske tijekove u tim zemljama i regionalno, dodaje se u priopćenju.

'Globalna trgovina suočava se s ozbiljnim izazovima u današnjem financijskom okruženju, s obzirom na manjak likvidnosti diljem svijeta', kazao je IFC-ov izvršni direktor Lars Thunell. "Taj će program donijeti koristi malim kompanijama u zemljama u razvoju koje su glavni izvor radnih mjesta a snažno su pogođene globalnom financijskom krizom", dodao je.