INTERVJU: miljenko bura

'Čist zrak i hrana iz vrta glavni su aduti našeg zdravstvenog turizma, sunce i more više nisu dovoljni'

02.10.2018 u 22:09

Bionic
Reading

Hrvatski zdravstveni turizam, kao alternativa jeftinom turizmu 'sunca i mora', u proteklih nekoliko godina brzo se razvija. Glavno pitanje na koje treba odgovoriti da bi se on još brže razvio jest kako iskoristiti zanemarene potencijale i luksuze u kojima druge zemlje ne uživaju. Nama su stvari poput hrane iz vlastitog vrta i čist zrak svakodnevnica, što su dobro prepoznali i strani investitori, rekao nam je Miljenko Bura, konzultant Medicinske grupe te idejni začetnik Foruma zdravlja i turizma regije Adriatic, koji će se idući tjedan održati u Zagrebu

Na tom forumu će se predstaviti i jedna od najvećih investicija u zemlji, projekt Pašman Riviera koji razvija američki biznismen Jeff Blackard, a dolazi i Rick Santorum, visokopozicionirani republikanac blizak administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Koje su naše glavne prednosti za razvoj zdravstvenog turizma i što možemo ponuditi potencijalnim ulagačima?

Glavno pitanje na koje ćemo odgovoriti jest kako iskoristiti postojeće potencijale, koje još pomalo zanemarujemo, dijelom i zato što smo navikli imati čist zrak, vodu, ugodnu klimu te divne krajolike, a zaboravljamo da mnogi potencijalni turisti svaki dan žive u smogu, buci, betonu i stresu. Organska hrana koju velik broj Hrvata ima u vlastitom vrtu luksuz je u velikom broju zemalja. Potencijalni investitori na tom temelju mogu ostvariti fantastične rezultate, za koje bi drugdje morali uložiti znatno veća sredstva kako bi postigli kvalitetu.

Pašman Riviera, projekt koji je predstavljen na prošlogodišnjem Forumu, zaživjet će i omogućiti investiciju od 500 milijuna eura. Što će se sve napraviti tim novcem?

Radi se o transformaciji osam kilometara duge obale, na kojoj će se na površini od gotovo 300 hektara stvoriti autohtona turistička infrastruktura uz očuvanje zelenih površina za odmor i rekreaciju kako bi posjetitelji mogli uživati u netaknutoj prirodi Mediterana. Jeff Blackard iz investitorske tvrtke Blackard Global, koja će uložiti u projekt, poznat je po svojim projektima naselja u kojima se omogućuje uravnotežen i udoban život, za što naša obala ima idealne pretpostavke. O svemu tome Blackard će nam govoriti na samom forumu. Pašman Riviera predstavljat će cjelovitu ponudu za cjelogodišnji turizam kakav priželjkujemo, s naglaskom na održivost, i bit će uzor za razvitak sličnih investicija u regiji Adria, kao i odlična promocija investicijskog potencijala Hrvatske na globalnoj razini.

Kratka biografija

Tko je i čime se bavi Miljenko Bura

Otorinolaringolog Miljenko Bura u zdravstvu radi od 1982. godine. Trenutačno je zaposlen u KBC-u Zagreb (Rebro) kao pročelnik Specijalističkog zavoda za kirurgiju štitnjače. Školovao se na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i doktorirao, dok se usavršavao diljem zemlje, ali i u dvije američke bolnice, u Houstonu i New Yorku. Osnivač je i Udruge za razvoj medicinskog turizma, a široj javnosti postao je najpoznatiji prije tri godine, kad je bio pomoćnik ministra zdravlja Siniše Varge u vladi Zorana Milanovića. 

Kako države regije mogu potaknuti razvoj zdravstvenog turizma?

Ove godine predstavljamo Adriatic Health Tourism Platform, kojom bi se u sklopu kohezijske politike i regionalnog razvoja zdravstveni turizam mogao financirati na nove načine, poglavito iz fondova EU-a. Prijedlog je poslan tijekom rasprave o kohezijskim i regionalnim politikama u sljedećem financijskom razdoblju kako bi bio uzet u obzir tijekom formiranja financijske omotnice novog proračunskog razdoblja EU-a od 2021. do 2027. godine. Jedan od ključnih ciljeva je strateški razvoj regije Adriatic kao destinacije zdravstvenog turizma kroz značajna osigurana sredstva za zdravstvenu i turističku infrastrukturu, ali i ulaganja u nove projekte senior turizma. Otvaramo mogućnost za razvoj nove, izuzetno potentne niše i dolazak novih gostiju u pametne turističke destinacije koje mogu živjeti, a onda znači i zapošljavati cijele godine.

Miljenko Bura Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Što ste dosad konkretno napravili i jeste li krenuli u suradnju s drugim zemljama u regiji?

Predlažemo da to bude iznos od 3,8 milijardi eura, za razliku od dosadašnjeg pristupa koji je predviđao značajno manja sredstva kojima se integrativni procesi u slabije razvijenim dijelovima EU-a nisu ni mogli dogoditi. Puno je inicijativa koje su zapravo samo želje. U Bruxellesu smo Povjerenstvu za regionalni razvoj predstavili dokument koji ima razrađene 'prioritetne osi' i 'specifične ciljeve'. Sve to pokazalo je našu ozbiljnost te čvrstu namjeru da se takav zajednički pristup u pregovorima s Europskom komisijom i ostvari. Dokument je poslan svim premijerima i ministrima zdravstva i turizma zemalja uključenih u Platformu: Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Italije i Albanije te su održani različiti sastanci, uključujući one s veleposlanicima navedenih država u Hrvatskoj, kao i posjeti i razgovori s ministrima u nekim od ovih zemalja. Značajno je istaknuti da je od svih dobivena pozitivna reakcija. Trenutno pristižu pisma podrške relevantnih tijela i ustanova te smo u aktivnim razgovorima s najvišim državnim tijelima za daljnju razradu Platforme i podršku.

Što Hrvatska može ponuditi u okviru novih turističkih trendova?

Od 10. do 12. listopada predstavljamo nove projekte i destinacije, a općenito moramo promijeniti mentalitet da su nam dovoljni sunce i more. Možda su nekada i bili, ali sada postoje moderne tehnologije kojima silver generaciji možemo pružiti izvrsnu medicinsku skrb i oporavak dok borave kod nas. Na početku spomenuta naselja, poput Pašman Riviere, najbolji su način za to da se za turiste brinemo na zadovoljavajući način. Hrvatska si ne može niti treba priuštiti masovni turizam te da joj za mali novac resurse troše milijuni ljudi i nepovratno utječu na baštinu. Noviteti u našoj ponudi trebaju, između ostalog, biti medicinski, wellness i preventivni programi očuvanja zdravlja u hotelskoj ponudi, ekouzgoj, lifestyle medicina, partnerstvo digitalne tehnologije i zdravstva (telemedicina).

Koje su najveće prednosti zdravstvenog turizma i zašto je baš taj sektor atraktivan za investicije?

Objedinjavanje kompleksne usluge koju nazivamo zdravstveni turizam podrazumijeva i ponudu kod nas proizvedene hrane, ali i tradicije i autohtonog ambijenta te parkova Hrvatske, što se sigurno može doživjeti cijele godine. Tu dolazimo do cjelogodišnjeg momenta koji generira bolje plaćena radna mjesta cijele godine, ali i cijeli niz usluga i servisa koji jednostavno nisu potrebni u jeftinom turizmu sunca i mora. To je mogući i realan put za zaustavljanje, ali i vrlo skori povratak stručnjaka koji će nam u toj novoj industriji biti potrebni.

Svako ulaganje povlači sa sobom potrebu za novim radnicima i zaposlenicima, odnosno otvara prilike kojih kod nas nema dovoljno. Ne samo to, kad se u nekom području pojave novi sadržaji, stanovnici dobivaju znak da njihovo mjesto nije zapostavljeno i da u njemu mogu provoditi vrijeme na način koji požele. Promjena je dobra, daje nam volju da se i sami pokrenemo i napravimo nešto novo.

Otok Pašman - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Još važnije od novca iz EU-a koji zagovaramo kroz Platformu, kojim bi se poticalo investicije, zapravo je odluka, odnosno jasno deklarirano strateško opredjeljenje da je zdravstveni turizam u svoj širini pojma i usluga jedan od najznačajnijih strateških pravaca kojim idemo. Kao Medicinska grupa d.o.o., pomogli smo da se medicinski turizam probije u fokus interesa, tako da ćemo i njihove predstavnike imati na spomenutom forumu. Na taj način potičemo našu dijasporu na poslovni interes u domovini njihovih baka i djedova, što je bitno drugačije od dosadašnjeg pristupa u suradnji s dijasporom. Dvostruko oporezivanje, vizni režim i slično područja su u kojima oni mogu jako pomoći, što u konačnici dovodi do zajedničkih ulaganja i ukupnog napretka.