gazprom nije u fokusu

Cijene plina pale nakon što je pojačana norveška opskrba

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 03.10.2022 15:35
  • Objavljeno 03.10.2022 u 15:35
tportal

Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Nizozemske i britanske veleprodajne cijene plina u ponedjeljak su pale budući da je oporavak norveških zaliha pomogao ublažiti brigu vezanu za rusku opskrbu nakon Gazpromove odluke da zaustavi isporuke plina Italiji. Na nizozemskom tržištu cijena za dan unaprijed pala je za 12,55 eura, na 150,95 eura po megavatsatu (MWh). Mjesečni terminski ugovor je pak pao za 9,45 eura, na 176,55 eura/ MWh.

U Velikoj Britaniji cijena za dan unaprijed pala je za 2,50 penija, na 167,50 penija po termu (per therm), dok je cijena za prosinac pala za 38 penija, na 476 penija po termu. Therm je jedinica toplinske energije od približno 100 kubičnih stopa prirodnog plina pri standardnoj temperaturi i tlaku.

Norveške rezervacije plina za Britaniju, Njemačku, Nizozemsku, Francusku i Belgiju porasle su s 294 milijun kubičnih metara (mcm) na 341 mcm.

U subotu je energetska grupa Eni, najveći uvoznik ruskog plina u Italiju, priopćila da će opskrba ruskim plinom preko ulazne točke Tarvisio ovog vikenda biti na nuli, a Gazprom za poremećaj krivi regulatorne promjene u Austriji.

Očekuje se da će situacija ostati ista do utorka. "Snažan oporavak norveške opskrbe pomogao je ublažiti zabrinutost oko ruske", rekli su analitičari EnergyScana.

Analitičari investicijske banke Jeffries rekli su da odluka o smanjenju isporuke plina Italiji na nulu zateže europsku plinsku bilancu za dodatne četiri milijarde kubičnih metara (bcm) ove zime i oko osam milijardi kubičnih metara u 2023. godini.

Norveški plinovod

Izvor: EPA / Autor: INGO WAGNER

"Europa još uvijek može preživjeti normalnu zimu obzirom na visoku razinu zaliha plina i dobru dostupnost LNG-a. Međutim, 2023. se čini sve izazovnijom”, navodi se u izvješću.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je da se očekuje da će globalna tržišta plina ostati napeta sljedeće godine jer se ruske zalihe plina iz plinovoda smanjuju, a potražnja za plinom pada u Europi kao odgovor na mjere štednje energije i visoke cijene.

Na sastanku u Bruxellesu u petak, ministri iz 27 država članica EU-a odobrili su poreze na neočekivanu dobit energetskih tvrtki s ciljem obuzdavanja rasta cijena energije pogoršanog ruskim ratom u Ukrajini, no nisu se složili oko toga treba li i kako ograničiti visoke cijene plina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!