zatišje

Cijene nafte stabilne, pozitivne vijesti neutralizirale ograničenja

23.12.2021 u 14:38

Bionic
Reading

Cijene nafte u četvrtak su se stabilizirale na međunarodnim tržištima, no dok zemlje uvode nova ograničenja putovanja u borbi protiv sve većeg broja novozaraženih omikronom, laboratorijska istraživanja te varijante koronavirusa ohrabruju tržišta

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 19 centi u odnosu na zatvaranje u prethodnom danu, na 75,48 dolara, nakon što je jučer porasla za 1,8 posto.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo jednakoj cijeni kao u srijedu, od 72,81 dolara, nakon što je jučer poskupio 2,3 posto.

Jučerašnji skok djelomično je potaknut i prošlotjednim padom američkih zaliha iznad očekivanja.

"Tržišta su ovog tjedna pozdravila stalan priljev ohrabrujućih vijesti o omikronu, pa se investitori postupno okreću rizičnim ulaganjima", rekla je Vandana Hari iz Vanda Insightsa, upozoravajći da bi raspoloženje lako moglo ponovo mijenjati smjer.

SAD je kao novi alat protiv soja omikrona odobrio Pfizerovu antivirusnu pilulu za osobe iznad 12 godina, koja je prva oralna kućna terapija.

U međuvremenu je AstraZeneca objavila da tura od tri doze cjepiva protiv covida 19 učinkovito djeluje protiv omikrona, navodeći pritom podatke laboratorijske studije Oxfordskog sveučilišta.

  • +25
Nafta Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

S druge strane vlade ponovo nameću niz mjera ograničenja kako bi usporile širenje omikrona.

Kineski grad Xian naložio je da njegovih 13 milijuna stanovnika ostane kod kuće, a Škotska nametnula ograničenja okupljanja od 26. prosinca na tri tjedna. Dvije australske države ponovno su uvele obavezu nošenja maski zbog rasta broja slučajeva.

No bez obzira na to, strah se zbog mogućeg pritiska ograničenja mobilnosti na naftnu potražnju smanjio, jer su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Rusija i saveznici, zajedno poznati pod nazivom OPEC+, ostavili otvoren prostor za reviziju svog plana da u siječnju na tržište dodaju 400 tisuća barela dnevno.