raste potražnja za naftom

Ovo predviđanje neće se svidjeti vlasnicima automobila, ako se ostvari, čeka ih snažan udar na novčanik u 2022.

17.12.2021 u 19:27

Bionic
Reading

Investicijska banka Goldman Sachs predviđa visoku potražnju za naftom u 2022. te ponovni rast 2023. godine. Njihov energetski analitičar Damien Courvalin predviđa cijenu barela od 100 dolara, pa i višu, što znači da nas čeka duže razdoblje visokih cijena goriva

'Potražnja za naftom već je bila na rekordnoj razini prije nego što je udarila najnovija varijanta koronavirusa - omikron, a uz to očekujem nastavak oporavka zračnog prijevoza. Vidljivo je da globalna ekonomija raste', rekao je Courvalin na brifingu za novinare, javlja CNBC.

Međunarodne referentne cijene sirove nafte Brent i cijene nafte u SAD-u posljednjih mjeseci skočile su iznad 80 dolara jer potražnja nakon pandemije nadmašuje ponudu. Porast cijena prirodnog plina također je prouzročio krize diljem svijeta, ponajviše u Europi.

Međutim varijanta omikron umanjila je izglede, gurajući cijene na nešto iznad 70 dolara posljednjih tjedana.

Courvalin je rekao kako ne bi isključio mogućnost da cijene nafte dosegnu 100 dolara, a postoje dva scenarija koja bi mogla dovesti do toga. Prvi je da troškovi rastu kako naftne tvrtke povećavaju proizvodnju. 'Postoji inflacija, svugdje u gospodarstvu, a na kraju postoji inflacija i u naftnim uslugama', rekao je.

  • +25
Nafta Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Druga mogućnost za rast pojavit će se ako opskrba naftom ne bude mogla zadovoljiti potražnju kad se globalna gospodarstva krenu ponovno otvarati nakon pandemije.

Courvalin smatra da bi cijene nafte mogle ići i do 110 dolara po barelu ako se dogode 'urušavanje' potražnje i usporavanje tržišta. To je 'sasvim zamislivo', smatra on.

Već je postojala zabrinutost zbog visokih cijena nafte koje uništavanju potražnju tržišta, što se događa kada potražnja padne tijekom kratkog vremenskog razdoblja, uzrokovana dugotrajnim visokim cijenama.