potražnja jača

Cijene nafte porasle šesti tjedan, na nove najviše razine u više godina

18.10.2021 u 06:35

Bionic
Reading

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošloga tjedna, šestoga zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati, dok je ponuda ograničena

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3 posto, na 84,85 dolara, novu najvišu razinu u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 3,5 posto, na 82,28 dolara, najvišu razinu od listopada 2014. godine.

Podršku cijenama pruža jačanje potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetskog gospodarstva, dok najveći proizvođači 'crnog zlata' drže relativno ograničenu proizvodnju.

U takvim uvjetima Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je da će prebacivanje proizvođača struje i teške industrije sa skupog plina na naftu povećati potražnju za pola milijuna barela dnevno.

Agencija je u redovnom mjesečnom izvješću podigla procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 170 tisuća barela dnevno, na 5,5 milijuna barela dnevno.

U idućoj godini trebala bi rasti za 3,3 milijuna barela dnevno, za 210 tisuća barela više nego što su dosad očekivali. Ukupna bi potražnja u 2022. godini mogla dosegnuti 99,6 milijuna barela dnevno i blago nadmašiti pretpandemijsku razinu, procjenjuje IEA.

Upozorila je, također, da bi nedostatna opskrba energentima mogla potaknuti inflaciju i usporiti oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Unatoč tome, početkom listopada Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, predvođeni Rusijom, odlučili su da će u studenome povećati proizvodnju za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

Prošloga je tjedna, pak, Saudijska Arabija odbacila da OPEC i njegovi partneri dodatno povećaju proizvodnju, poručivši da je planirano povećanje dovoljno i da će zaštititi tržište nafte od velikih oscilacija cijena na tržištima plina i ugljena.

„Da bi se zaustavio ovaj rast cijena trebalo bi doći do toga da OPEC+ neočekivano poveća proizvodnju, da na sjevernoj hemisferi naglo zatopli i da vlada predsjednika Joe Bidena posegne za strateškim rezervama nafte”, kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.