RAT U UKRAJINI

Mađarska ne želi slati streljivo Ukrajini: 'Bruxelles potiče atmosferu rata. Mi želimo mir'

20.03.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Mađarska ne želi slati streljivo Ukrajini iako to neće spriječiti druge zemlje Europske unije da to učine, rekao je u ponedjeljak mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto

Ministri vanjskih poslova Europske unije odobrili su u ponedjeljak akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata od 155 mm i popuniti strateške zalihe zemalja EU-a, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene.

U tu svrhu dvije milijarde eura bit će povučene iz European Peace Facility (EPF) izvanproračunskog financijskog instrumenta Europske unije koji unapređuje sposobnost EU-a da djeluje kao globalni pružatelj sigurnosti.

'Mađarska ne isporučuje oružje. Mi želimo mir', rekao je Szijjarto na konferenciji za medije. 'Zbog toga ne sudjelujemo u tome. Ne isporučujemo streljivo Ukrajini niti sprječavamo druge da rade što žele', nastavio je mađarski ministar.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Doprinos Budimpešte EPF-u iznosi oko jedan posto, što iznosi otprilike deset milijuna eura. Ta sredstva će se koristiti u druge svrhe, kao što je rad na stabilnosti zapadnog Balkana i smanjenje migracijskog pritiska, prenosi mađarsko ministarstvo Szijjartove riječi. 

Ministar je rekao da Mađarska neće sudjelovati u nabavci streljiva niti u njegovoj isporuci Ukrajini. Szijjarto je rekao da Bruxelles i dalje potiče 'atmosferu rata' i da su zemlje koje promiču mir pod sve većim pritiskom da popuste.