TRŽIŠTE NEKRETNINA

Cijene će padati zbog pritiska banaka

02.03.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Na najznačajnijem domaćem tržištu nekretnina, u Zagrebu, u veljači je nastavljen lagani pad traženih cijena. U odnosu na siječanj cijene su niže za 1,2 posto, dok su u odnosu na veljaču 2008. niže za 0,9 posto. Na Jadranu cijene su u odnosu na prethodni mjesec kliznule za 0,5 posto, dok su u proteklih 12 mjeseci porasle za tri posto, pokazuju podaci portala CentarNekretnina.net

S obzirom na to da je Vlada u antirecesijskim mjerama najavila subvencioniranje kamata na stambene kredita za kupce prve nekretnine i povećanje kvadrature kupljene nekretnine, u CentruNekretnina očekuju da će se kratkoročno potaknuti aktivnost na tržištu nekretnina, što će rezultirati rastom broja prodanih stanova.

'Subvencija kamata na stambene kredite trebala bi ostati na snazi i nakon razdoblja recesije. Olakšavanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji trebao biti prioritet svake Vlade', mišljenja je Domenico Devescovi, voditelj CentarNekretnina.neta.

Također očekuju daljnju korekciju cijena nekretnina budući da će poslovne banke pokušati utjecati na investitore koje su kreditirali na spuštanje cijena stanova. Potvrđuju to i glasine iz građevinskih krugova koje kažu da su u tijeku intezivni pregovori između njih i bankara kako bi se kamate na kredite za gradnju stanova spustile s osam na fiksnih šest posto

Niže cijene stanova i smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite, smatra Devescovi, dovest će do uzleta tržišta nekretnina koji će potaknuti punjenje državne blagajne, bankama omogućiti da sredstva plasirana u kreditiranje stambene izgradnje naplate od investitora, a investitorima preživljavanje i zadržavanje zaposlenosti koja će im omogućiti početak novog investicijskog ciklusa.

Devescovi zagovara da Vlada što prije donese odluku da se oporezuje neiskorišteno građevinsko zemljište jer je cijena zemljišta jedna od stavki koje najznačajnije utječu na tražene cijene nekretnina.