CIJENA SVIMA ISTA

Vlada uvela nova pravila za naplatu plina, pogledajte što se mijenja

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2019 14:00
  • Objavljeno 12.09.2019 u 12:24
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije, kojom se osigurava to da cijena toplinske energije iz plina za sve kupce bude jednaka i da se ne mijenja tijekom predstojeće ogrjevne sezone

Kako je objasnio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, uredbom se želi osigurati to da prije početka nove sezone grijanja kupci toplinske energije iz kategorije kućanstava koji kupuju toplinsku energiju proizvedenu iz plina budu u jednakom položaju u odnosu na kupce iz kategorije kućanstava koji izravno koriste plin.

'Svrsishodno je to da mehanizam nabave plina za kućanstva vrijedi i za proizvođače toplinske energije, odnosno opskrbljivače toplinskom energijom, sve dok tržišni mehanizmi ne funkcioniraju na isti način za sve krajnje kupce', dodao je Ćorić.

'Ovom uredbom želimo postići regulaciju istovjetnog načina nabave plina krajnjih kupaca koji koriste plin za proizvodnju toplinske energije i, u prijevodu, omogućiti da cijena toplinske energije iz plina za sve naše kupce bude ista te da se ne mijenja tijekom ove ogrjevne sezone', zaključio je ministar energetike i ekologije.

Uredbom se, naime, proširuje obveza javne usluge opskrbljivaču plinom u obvezi javne usluge na opskrbu energetskih subjekata za proizvodnju toplinske energije za kućanstvo.

Također se opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu plina stavlja dodatna obveza prodavati plin, namijenjen za takve proizvođače toplinske energije, opskrbljivaču u obvezi javne usluge pod istim uvjetima pod kojima je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu dužan prodavati plin za potrebe opskrbe plinom kupaca iz kategorije kućanstva.

Pri tome proizvođači toplinske energije koji kupuju plin za potrebu opskrbe toplinskom energijom kupaca iz kategorije kućanstava imaju pravo nabaviti taj plin po reguliranim uvjetima do trenutka u kojem se u potpunosti ne deregulira tržište plina, odnosno do 31. ožujka 2021. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!