SEZONA POSKUPLJENJA

Od 1. travnja skuplji plin i struja, a cijene goriva od početka godine već skočile desetak posto

27.03.2019 u 11:46

Bionic
Reading

Nakon zatišja u prošloj godini u ovoj nam prijeti poskupljenje svih energenata. Cijene goriva već su osjetno porasle u prva tri mjeseca, a u nastavku godine očekuje nas poskupljenje plina i struje

Plin za kućanstva od 1. travnja poskupljuje u prosjeku 6,9 posto zbog značajnog rasta veleprodajnih cijena ovog energenta. Za prosječno hrvatsko kućanstvo to znači dvadesetak kuna više mjesečne račune za plin.

Cijena bi porasla i mnogo više da Vlada još uvijek ne regulira tržište plina za građanstvo. Država će štititi kućanstva do 2021., a tada će cijenu plina slobodno određivati opskrbljivači.

Od 1. travnja stiže i poskupljenje struje. Poduzetnicima koji koriste tzv. zajamčenu uslugu HEP-a struja će poskupiti za 20 do 30 posto. Početkom lipnja na udaru bi se mogli naći i građani koji koriste HEP-ovu univerzalnu uslugu, doduše u nešto manjoj mjeri nego poduzetnici, o čemu je tportal nedavno pisao.

Od početka godine osjetno je poskupjelo i gorivo. Zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu cijene naftnih derivata u prosjeku su porasle desetak posto. Pritom su benzinska goriva poskupjela nešto više od dizelskih.

Tako je tank benzina prosječno poskupio za pedesetak kuna dok za dizelski rezervoar treba izdvojiti četrdesetak kuna više nego krajem prošle godine.

  • +15
HEP Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL