pršti optimizmom

Ćorić: Hrvatska u ovako dobroj situaciji nije bila 15 godina

28.08.2019 u 21:50

Bionic
Reading

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, gostujući u Dnevniku Nove TV, kazao je sa ga usporavanje rasta gospodarstva i pad izvoza ne podsjeća na 2008. godinu kada je recesija krenula u Hrvatskoj jer je rast od 2,4 posto zadovoljavajući

'Treba se osvrnuti na njegove komponente. Izvoz, prije svega roba, je pao za 0,9 posto, ali je izvoz usluga porastao u drugom kvartalu', kazao je Ćorić, a na opasku da industrijska proizvodnja već mjesecima pada dodao je da smo u situaciji da investicije rastu preko 8 posto.

Upitan trebamo li se bojati recessije odgovorio je negativno.

'Ne, ali s druge strane trebamo oprezno pristupiti planiranju ekonomskih aktivnosti u narednoj godini. To se odnosi na dodatno povećanje investicija. Siguran sam da nas očekuje, s obzirom na to da dolazi najveći dio apsorpcije europskih sredstava koji će nam to omogućiti. S druge strane rast plaća u proteklom razdoblju jamstvo je povećanja osobne potrošnje. U 2020. bih, neovisno o okolnostima ušao optimistično. Hrvatska se u ovom trenutku ne treba plašiti recesije. Barem prema ovim pokazateljim', kazao je Ćorić.

Smatra da Hrvatska 'u ovako dobroj situaciji nije bila već 15 godina'.

'Hrvatski javni dug pada, njegov udio u BDP-u. Hrvatsko gospodarstvo raste. Naš životni standard raste. Plaće su u proteklih nekoliko godina porasle preko 10%', kazao je Ćorić.

Upitan zašto se, ako je sve tako sjajno, liječnicima ne povećaju plaće kazao je da 'možda zato što Vlade prije njih nisu te plaće povećale dok su bile u mandatu'.

Na dodatno pitanje je li sada došao red da ova Vlada poveća plaće iznio je kronologiju zadnje tri godine.

'Reći ću kako je to izgledalo u protekle tri godine. Nakon pregovora 2017. kada sam bio ministar rada, povećali smo u tri navrata plaće po dva postotna boda. Ove će godine te plaće biti povećane više od pet posto. Sve skupa 11 posto. Kada govorimo o javnim državnim službama pregovorima treba pristupiti horizontalno. U te pregovore treba biti uključen i ministar rada, ministar financija i resorni ministri', naveo je Ćorić.

Upitan za istup kolaicijskog partnera u Vladi Milorada Pupovca rekao je da je 'u svojim izjavama proteklih dana prešao mjeru'.

'Uspoređivati RH s NDH jednostavno nedopustivo', zaključio je Ćorić.

  • +3
Tomislav Ćorić Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL