NOVE OZNAKE

Cigarete u Kanadi doslovno postaju - otrov: Pogledajte kako misle odgovoriti ljude od pušenja

02.06.2023 u 20:37

Bionic
Reading

Kanada će uskoro prva u svijetu tiskati oznake upozorenja izravno na cigarete, objavila je državna zdravstvena agencija, u nadi da će tako odvratiti pušače od štetne navike i smanjiti broj smrtnih slučajeva. Nova pakiranja sadržavat će upozorenja poput: 'Cigarete uzrokuju rak', 'Cigarete oštećuju vaše organe', 'Duhanski dim šteti djeci', 'Otrov u svakom dimu'

Uredba će stupiti na snagu 1. kolovoza, priopćilo je ministarstvo zdravstva Kanade, a cilj je smanjiti uporabu duhana na manje od pet posto do 2035. godine. Ministarstvo kaže da će novi propisi 'praktički onemogućiti izbjegavanje zdravstvenih upozorenja' na duhanskim proizvodima.

Agencija za zdravstvo predviđa da će do travnja 2025. trgovci u Kanadi imati isključivo duhanske proizvode koji sadrže nove oznake upozorenja izravno na cigaretama i drugim duhanskim proizvodima.

Taj potez uslijedio je nakon 75-dnevnog razdoblja javnih konzultacija prošle godine. Podsjetimo, oznake upozorenja već su otisnute na omotima kutija cigareta, s grafičkim prikazima oboljelih od raka pluća, problema s impotencijom i plodnošću te ostalih upozorenja o posljedicama zdravstvenih problema uzrokovanih pušenjem.

Još su 80-ih godina prošlog stoljeća doneseni zakoni prema kojima se zabranjuje reklamiranje duhanskih proizvoda. Kanada je ta upozorenja odlučila proširiti oznakama unutar samih pakiranja i novim porukama.

Kanadska ministrica za mentalno zdravlje i ovisnosti Carolyn Bennett rekla je da pušenje svake godine ubije oko 48.000 Kanađana. 'Poduzimamo mjere time što smo prva zemlja u svijetu koja je označila pojedinačne cigarete zdravstvenim upozorenjima', rekla je Bennett, nazvavši promjenu 'hrabrim korakom', piše BBC.

Taj su potez pozdravili Kanadsko društvo za borbu protiv raka, Kanadska zaklada za srce i moždani udar te Kanadsko udruženje za pluća, istaknuvši kako se nadaju da će te mjere odvratiti ljude, posebice mlade, od pušenja. Pušenje cigareta smatra se faktorom rizika za rak pluća, bolesti srca i moždani udar.

Prema javno dostupnim podacima, zdravstveni i ekonomski troškovi povezani s uporabom duhana u Kanadi procijenjeni su na 12,3 milijarde dolara u 2017., s izravnim troškovima zdravstvenog sustava od 6,1 milijardu dolara. Dok se rasprostranjenost duhana u Kanadi trenutačno procjenjuje na 13 posto na nacionalnoj razini, državna zdravstvena agencija kaže da troškovi zdravstvene skrbi zbog pušenja predstavljaju 47 posto svih takvih troškova.

Evolucija oznaka upozorenja

Kanada zahtijeva tiskanje naljepnica s upozorenjima na pakiranjima cigareta od 1989., nakon Ujedinjenog Kraljevstva koje ih je tiskalo još 1971. Sjedinjene Države bile su prva nacija u svijetu koja je zahtijevala zdravstvena upozorenja na pakiranjima cigareta donošenjem saveznog zakona o označavanju i reklamiranju cigareta 1965. godine.

Oznake u sve tri zemlje evoluirale su tijekom godina, pa tako uključuju grafičke slike uz tekst kako bi prikazale zdravstvene posljedice pušenja. A čini se da je to urodilo plodom, jer otkako su u SAD-u uveli oznake upozorenja, stopa pušenja se znatno smanjila. Međutim neke studije navode da etikete ne odvraćaju od pušenja one s jakom ovisnosti o nikotinu.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, sredinom 1960-ih 42 posto odraslih Amerikanaca bili su pušači. U 2021. taj je broj pao na povijesno najnižu razinu od 11 posto.