istraživanje hnb-a

'Četvrta industrijska revolucija tvrtkama donosi veći profit i učinkovitost'

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 03.03.2021 11:38
  • Objavljeno 03.03.2021 u 11:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: sleepyfellow / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrvatska poduzeća s potencijalom za 4. industrijsku revoluciju imaju veći omjer kapitala i rada, konkurentnija su na inozemnom tržištu, dvostruko više plaćaju zaposlenike i imaju značajno veći udio izvoznih prihoda od tradicionalnih industrija, pokazuje istraživanje HNB-a.

Istraživanje "Procjena spremnosti hrvatskih poduzeća na uvođenje tehnologija I4.0" objavljeno je u srijedu, a autori su mu viša stručna suradnica u Direkciji kontrolinga HNB-a Rajka Hrbić i savjetnik u Direkciji za financijsku stabilnost HNB-a Tomislav Grebenar.

Ekspertnom procjenom i analizom dostupnih informacija o poduzećima prepoznato je 58 poduzeća koja aktivno upotrebljavaju ili nude tehnologiju i usluge prema kriterijima za I4.0. Pojedini elementi četvrte industrijske revolucije uzeti su prema kriterijima tvrtke Boston Consulting Group (BCG), a sastoje se od velikih podataka i analiza, autonomnih robota, simulacija, horizontalnih i vertikalnih integracija sustava, industrijskog interneta stvari, kibersigurnosti, tehnologije oblaka, trodimenzionalnog ispisa i proširene stvarnosti, napominje se.

U istraživanju je s pomoću modela dubokog učenja identificirano 141 poduzeće, uključujući i polaznih 58, što čini dva posto analiziranih subjekata s potencijalom za I4.0, 27 posto aktive i 26 posto poslovnih prihoda analiziranog uzorka, istaknuli su iz HNB-a.

Ulaganje u razvoj, navedeno je u istraživanju, otvara hrvatskim I4.0 poduzećima nova tržišta, podiže razinu znanja te u dugom roku osigurava bolju profitabilnost, učinkovitost i stabilnost poslovanja od tradicionalnih poduzeća.

Glavni su razlikovni pokazatelji potencijala I4.0 poduzeća u odnosu na tradicionalna poduzeća strukturne prirode, poput udjela nematerijalne imovine ili poslovnih postrojenja i strojeva u dugotrajnoj imovini, ulaganja u istraživanja i razvoj, proporcije kratkotrajne imovine u ukupnoj i sl. Značajno bolje poslovne performanse najizraženije su u pokazateljima investiranja, troškovne efikasnosti, tehničke opremljenosti i tržišne konkurentnosti.

Poduzeća s potencijalom za I4.0 konkurentnija su i na inozemnom tržištu, zbog čega je njihov udio izvoznih prihoda u poslovnim prihodima značajno viši nego u tradicionalnih poduzeća.

Kod poduzeća s potencijalom za I4.0, trošak njihova zaposlenika gotovo je dva puta veći nego u tradicionalnoj industriji, kaže se u istraživanju.

Četvrta industrijska revolucija (I4.0) zasniva se na umjetnoj inteligenciji, primjeni strojnog učenja i posebno dubokog učenja, a istraživanjem se procjenjuje spremnost hrvatskih poduzeća za jačanje tehnološko-inovativnog potencijala uz analizu prednosti i ograničenja, pri čemu je analizirano više od sedam tisuća hrvatskih poduzeća različitih djelatnosti modelom strojnog učenja. Polazište istraživanja bilo je prepoznavanje poduzeća koja potencijalno primjenjuju tehnologiju četvrte industrijske revolucije (I4.0) na temelju sličnosti njihovih pokazatelja s uzorkom nedvojbeno identificiranih poduzeća, korisnika i/ili proizvođača tehnologije I4.0, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!