UOČI PRIVATIZACIJE ULJARE

Čepinsko ulje ponovno u trgovinama

07.12.2012 u 11:25

Bionic
Reading

Tvornica ulja Čepin od ponedjeljka će u trgovine ponovno plasirati Čepinsko ulje, robnu marku po kojoj je ta državna tvrtka do sada bila najpoznatija. Posljednje godine uljara je zbog financijskih problema samo uslužno prerađivala uljarice i proizvodila za druga velika poduzeća. Nova uprava želi svoje ulje na policama već od ponedjeljka, potvrdio nam je Stjepan Komar, izvršni direktor tvrtke

'Za sada smo samo najavili dolazak Čepinskog ulja u trgovine, a o ostalim planovima ćemo govoriti kada krene otprema', izjavio je Komar tportalu.

Država je u kolovozu pokušavala prodati tvrtku, ali taj proces je produljen. Za sada su za privatizaciju zainteresirani američka kompanija PS International North Carolina, slovački Envien i osječka tvrtka Mambo, koja djeluje u sastavu Žito grupe.

Čekaju se obvezujuće ponude koje zainteresirani kupci trebaju dostaviti do 20. siječnja 2013. godine.

Predsjednik uprave Ivica Vrkić medijima je u listopadu izjavio da je potencijalni američki kupac zainteresiran za ulaganje u sredstva za nabavu uljarica za proizvodnju ulja. Tvrtka PS International North Carolina već je surađivala s čepinskom uljarom nedavnom preradom 3.000 tona uljane repice u ulje za potrebe proizvođača biodizela.

Država je u posljednjih desetak godina u modernizaciju uljare uložila preko 320 milijuna kuna. Dnevni kapaciteti prerade iznose 500 tona sirovine i 100 tona proizvedenog rafiniranog ulja. Na godišnjoj razini može se preraditi 135 tisuća tona uljarica.

Tvornica u Čepinu objedinjuje postrojenja za deguminaciju i rafinaciju deguminiranog ulja, recirkulaciju rashladnih voda, predtretman tehnoloških otpadnih voda, spaljivanje krutih otpadnih tvari u vlastitoj kotlovnici i proizvodnju toplinske energije za dobivanje tehnološke pare te primjenu unutrašnjih sustava za odzračivanje otpadnih plinova.

Privatizacijom uljare završio bi se proces rasprodaje poduzeća iz sastava IPK Osijek, prehrambeno-poljoprivrednog kombinata koji je do 90-ih objedinjavao i usmjeravao primarnu proizvodnju i prehranu velikog dijela istočne Slavonije.