UDRUGA PROIZVOĐAČA BETONA:

'Cemexova betonara u Dugopolju je bespravna'

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 09.02.2010 16:37
  • Objavljeno 08.02.2010 u 10:59
cemex, betonara

cemex, betonara

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Joško Ponos

Udruga hrvatskih proizvođača betona (UHPB) je Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela prijavu protiv tvrtke Cemex zbog, po njihovim tvrdnjama, nelegalne proizvodnje i prodaje betona. Tom prijavom se dodatno zaoštrava sukob između Udruge proizvođača betona i Cemexa

U Dalmaciji već skoro dvije godine traje 'betonski rat' i borba za preživljavanje na tržištu eskalirala je u okolnostima krize i recesije koja je najviše pogodila građevinski sektor. Tvrtka Cemex je najveći proizvođač cementa u zemlji i iskoristila je svoju monopolističku poziciju na tržištu povećavši cijenu cementa za oko pedeset posto u posljednje dvije godine.

Proizvođači betona su na to odgovorili uvozom znatno jeftinijeg cementa iz Turske. Nije potrebno naglašavati da time trpi domaća proizvodnja, no s druge strane ni Cemex nije pokazao potrebnu volju za kompromisom s domaćim betonarama.

Cemex je ušao u proizvodnju betona osnovavši Cemex Beton d.o.o, pa je u tu svrhu u studenom 2008. iznajmio od tvrtke Marasović d.o.o. betonaru kraj Dugopolja u zaleđu Splita. Riječ je o pokretnoj betonari koja je dobila lokacijsku dozvolu isključivo za potrebe izgradnje infrastrukturnih objekata u poslovnoj zoni Podi-Dugopolje.

Udruga već u siječnju 2009. upozorava upravu Cemexa zbog protupravnog djelovanja na tržištu. Do kraja te godine UHPB poduzima pravne akcije u cilju uvida u lokacijsku dozvolu i ostale relevantne dokumente, pri čemu nailaze na opstrukciju Upravnog odjela za prostorno uređenje, Ispostava Solin koja je nadležna za navedenu lokaciju.

Prije svega, prostorni plan općine Dugopolje zbog zone vodozaštite ne predviđa instaliranje ovakvih objekata. U Udruzi ističu činjenicu da svaka gradnja na području Dugopolja podrazumijeva i studiju utjecaja na okoliš.

Sporna je i formulacija 'pokretna betonara' u lokacijskoj dozvoli za Cemexovu betonaru. Građevinska regulativa ne poznaje tu formu. Može postojati betonara na gradilištu, ali lokacijska dozvola za takvu se izdaje u okviru lokacijske dozvole za gradilište.

Zbog svega toga tvrtka Marasović d.o.o, koja je iznajmila betonaru Cemexu, upućuje 2. listopada 2009. zahtjev za ispravak pogreške u lokacijskoj dozvoli te traži mogućnost djelovanja na području cijele županije. Tri dana kasnije u Ispostavu Solin stiže i suglasnost načelnika općine Dugopolje Zlatka Ževrnje za ispravak pogrešno upisanih uvjeta. Idući dan 6. listopada djelatnici Upravnog odjela za prostorno uređenje donose zaključak po kojem se briše sporan dio, ali nema novog stavka, što sve dokumente stavlja van zakonske regulative.

Za usporedbu, UHPB je istom tijelu uputilo zahtjev za pristup informacijama početkom rujna, da bi im bilo odgovoreno nakon više od 90 dana. Udruga također upozorava na nezakonito korištenje mineralnih sirovina u proizvodnji betona. Pritom se misli na mljeveni kamen i šljunak koji čini 80 posto betona. O nelegalnom korištenju te sirovine na koju nisu uplaćene pristojbe u državni proračun već otprije postoji inspekcijski nalaz s utvrđenom protupravno stečenom imovinom od 500 tisuća kuna.

Takvom praksom su oštećeni legalni proizvođači betona. Cemex Beton d.o.o. na dalmatinskom tržištu i šire plasira nepoznate količine betona po povoljnijim cijenama iz betonare koja ima dozvolu za infrastrukturne radove u Dugopolju. Tako se, primjerice, na gradilištu u Splitu, kraj bolnice gdje se gradi kompleks stambenih zgrada, može vidjeti Cemexove kamione miksere sa betonom. Isto tako, najveće gradilište u Dalmaciji je poslovna zona Dugopolje gdje povlašten položaj uživa Cemexova betonara.

Na kraju prijave UHPB zahtjeva da se podignu kaznene prijave protiv odgovornih osoba koje su se oglušile o njihove prijave i omogućile 14 mjeseci nezakonitog djelovanja Cemexove betonare.

Tvrtka Cemex je u odgovoru na naš upit odbacila optužbe UHPB-a te ustvrdila da to treba prepustiti nadležnim organima.

Na potezu je pravna država.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi