BETONIRANJE KREDITA

Cemex uz pomoć banke gradi monopol

08.11.2013 u 15:23

Bionic
Reading

U svijetu biznisa i kapitala velike korporacije redovito gaze manje, u tim sukobima glavni argument je sila i to je realitet nemilosrdnog tržišta. To nije novost i uračunato je u rizik poslovanja, ali aktualni sukob velike tvrtke Cemex i jedne splitske betonare MPB d.o.o. izlazi iz standardnih okvira zbog činjenice da se u tom slučaju kao presudni faktor ne javlja tržište, pravosuđe ili politika, već jedna banka

O sukobima na splitskom građevinskom tržištu smo izvještavali još prije tri godine kada je najveći lokalni proizvođač cementa Cemex pokušavao nametnuti monopol na tržištu betona. Taj sukob se nekontrolirano rasplamsao u uvjetima rastuće krize na građevinarskom tržištu, pa su lokalne betonare tada čak pribjegle uvozu znatno jeftinijeg cementa iz Turske. Nakon eskalacije, glavni akteri sukoba, proizvođač cementa Cemex i lokalne betonare su ipak primirili strasti, dozvali se razumu i postigli određene dogovore te potpisali ugovore o međusobnoj suradnji.

Jedan od tih ugovora je bio potpisan između tvrtke Cemex Beton, prozvođača betona i tvrtke MPB. Cemex Beton je 2010. godine iznajmio betonaru, vlasništvo tvrtke MPB na Sirobuji za određeni mjesečni iznos na rok od šest godina. Ugovorom su se obje strane na svoj način pravno zaštitile i izgledalo je da posao ide korektnim tokom.

Tvrtka MPB je slijedom ugovora s velikom međunarodnom korporacijom koja je izlistana i na svjetskim burzama podigla u Splitskoj banci kredit na šest godina za iznos od 2,2 milijuna eura. Iznos mjesečne rate je odgovarao dijelu dogovorenog najma i kredit je osiguran višestrukim pravom zaloga na vrijednim nekretninama tvrtke MPB na Sirobuji. Osim toga kredit je u javnog bilježnika osiguran ustupanjem tražbina na ime najma od Cemexa za račun banke kao dodatno osiguranje.

Ugovor Cemexa i društva MPB je ovjeren u javnobilježničkom uredu i sve je teklo glatko oko dvije godine. Jedna točka ugovora se odnosila na natpis tvrtke Cemex na kamionima-mikserima u vlasništvu tvrtke MPB. Na kamionima je bila reklama tvrtke Cemex, a na vratima kamiona natpis vlasnika vozila tvrtke MPB. Taj natpis je za tvrtku Cemex bio povod za jednostrani raskid ugovora te aktiviranje ovršnog prijedloga jer se, prema njihovoj interpretaciji, jedna strana nije držala ugovora.

Tvrtka MPB je tužila Cemex Trgovačkom sudu u Splitu jer tvrtka ima zakonsku obavezu istaknuti ime tvrtke na vratima vozila. Trgovački sud je relativno brzo i očekivano presudio da je otkaz ugovora neosnovan i time je problem mogao biti zaključen. Cemex se žalio, time je kupio vrijeme koje radi njima u prilog i sada se čeka odluka na žalbu. Glavni problem je to što je Cemex u međuvremenu aktivirao ovršni prijedlog i račun tvrtke MPB je od tog trenutka blokiran. Vlasnik tvrtke MPB Gordan Pintar nam je potvrdio da mu je svaki mjesec u blokadi zapravo omča oko vrata i korak bliže stečaju.

U tom trenutku dolazi završni udarac, otkaz ugovora o kreditu u iznosu od 2,2 milijuna eura od strane Splitske banke. Mada sektor upravljanja kreditnim rizicima u Splitskoj banci ima na raspolaganju više modela zaštite kredita, banka se nakon isplate pola kredita odlučuje za otkaz kreditnog ugovora i traži isplatu kompletnog iznosa s danom otkaza ugovora.

Gordan Pintar napominje da je redovito informirao banku o problemima s naplaton najma, o slučaju sudskog spora s Cemexom i evidentnom pokušaju zavlačenja. To nije pomoglo i sada imamo novi primjer bankarske prakse u kreditnom poslovanju u kojoj se banka pojavljuje kao egzekutor jedne tvrtke. Slučaj otkaza ugovora o kreditu ne znači da se eventualno klijent i banka u budućnosti možda neće dogovoriti o reprogramu ili nekom drugom modelu rješenja. Kad razmotrimo situaciju, činjenice nam sugeriraju da se radi o direktnom udaru na MPB i pogodovanju Cemexu. O tome bi zapravo svoj stav i mišljenje trebale dati regulatorne institucije u Hrvatskoj kao što su HNB ili Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Na upit Sektoru komunikacija i javnih poslova tvrtke Cemex zašto ustrajavaju na nezakonitom otkazu dobili smo sljedeći odgovor: 'Cemexova poslovna politika nalaže pošten odnos prema svim partnerima, pa tako i u slučaju MPB-a, koji je naš dugogodišnji partner, izvršavamo sve ugovorne poslovne obveze. Međutim, ne možemo komentirati sudske ili bilo koje druge nepravomoćne postupke u tijeku. Nemamo saznanja o navedenom poslovnom odnosu banke i klijenta.' Opširniji nisu bili ni odgovorni u Splitskoj banci, tek su nam u šturom odgovoru naveli da oni imaju obavezu čuvanja bankarske tajne i nisu u mogućnosti komentirati navode klijenta.

Na kraju smo pitali Gordana Pintara što motivira veliku tvrtku kao što je Cemex na ovakav način poslovanja. On je to pripisao ponovnom pokušaju uspostavljanja monopola na tržištu betona u kriznim uvjetima jer je nekoliko manjih betonara već pokleknulo. 'Eliminacijom betonare MPB ništa neće stajati na putu monopolističkom povećanju cijene cementa i betona na našem tržištu', zaključio je Pintar.

Ništa novo u svijetu predatorskog kapitala, ali jest novost u sferi bankarskog poslovanja u Hrvatskoj.