STABILIZACIJA TRŽIŠTA

Cemex nakon dvije godine radi punim kapacitetom

01.03.2013 u 20:09

Bionic
Reading

U tvrtci Cemex je jučer nakon pune dvije godine pokrenuta druga rotacijska peć u tvornici Sv. Kajo i radi se gotovo punim kapacitetom. Kao posljedica dugotrajne krize u građevinskom sektoru na lokalnom tržištu, Cemex je bio prisiljen raditi smanjenim kapacitetom

Ponovo paljenje druge peći je rezultat dogovora za izvoz od gotovo 200 tisuća tona cementa i klinkera u sjevernu Afriku. Prva isporuka više od 10 tisuća tona bit će otpremljena već tijekom idućeg tjedna, a očekuje se da će na temelju potpisanog ugovora Cemex u Libiju i Izrael izvesti gotovo 200 tisuća tona cementa i klinkera. Daljnji nastavak rada peći u Sv. Kaji ovisit će o kretanjima i potražnji domaćeg i izvoznog tržišta.

S obzirom na dužu privremenu stanku rada peći te nužne reorganizacije koje su bile provedene kroz to vrijeme, ponovno pokretanje tražit će i neke prilagodbe u ljudskim resursima. Tvrtka će prvenstveno interno preraspodijeliti zaposlenike, no očekuju i dodatno zapošljavanje manjeg broja novih djelatnika na određeno vrijeme. Pokretanje tvornice Sv. Kajo osigurat će i dodatne poslove te veći angažman dobavljača s područja županije.

'Zadovoljni smo što sada ponovno rade dvije naše tvornice i što se vide sitne naznake stabilizacije tržišta i postupnog intenziviranja građevinskih aktivnosti koje dolaze s proljećem. Pokretanje rotacijske peći u tvornici Sv. Kajo nakon gotovo dvogodišnje pauze ohrabrujuće je za našu organizaciju, ali i dobavljače', izjavio je predsjednik Uprave Trpimir Renić.

Danas je potpisan i novi dvogodišnji Kolektivni ugovor između Nezavisnog sindikata Dalmacijacementa i Cemexa Hrvatska koji će zaposlenicima jamčiti kontinuitet radnih prava i uvjeta u sljedeće dvije godine. S obzirom na teške tržišne uvjete te trenutnu situaciju u kojoj se tvrtka nalazi, novim Kolektivnim ugovorom dogovoreno je da se bruto masa plaća tijekom 2013. neće povećavati te da neće biti isplate božićnica ni regresa, dok će te mogućnosti u 2014. godini biti nanovo razmatrane i ovisit će o rezultatima poslovanja.

Materijalna prava poput jubilarnih nagrada, dara djeci, dopunskog zdravstvenog osiguranja, božićnih bonova te naknada za novorođenu djecu, kao i naknade za prijevoz do radnog mjesta ostaju sastavni dio Kolektivnog ugovora. Trpimir Renić je izrazio zadovoljstvo što se i u ovakvim okolnostima kada je tržište prepolovljeno postiglo razumni dogovor sa socijalnim partnerom.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacementa Mladen Radić istaknuo je: 'Svjesni smo da je situacija danas takva da se svi moramo odreći dijela beneficija, kako bismo omogućili zadržavanje radnih mjesta i redovitu isplatu plaća. Postizanje dogovora s Upravom uz razgovor, razumijevanje i međusobno uvažavanje za vrijeme pregovaranja, imaju još veću vrijednost danas kad je socijalni dijalog u zemlji usporen, a prava radnika ugrožena.'