ministar turizma

Cappelli: Prvi rezultati pokazuju da će predsezona biti dobra

22.03.2019 u 17:31

Bionic
Reading

Hrvatska trenutno bilježi 14 posto više turista i oko sedam posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine i prvi rezultati pokazuju da će predsezona biti dobra, a pripremamo se i za kvalitetnu turističku godinu, istaknuo je u petak u Vinkovcima ministar turizma Gari Cappelli.

"Mislim da smo u ovom trenutku pripremljeni za kvalitetnu turističku godinu, a očekujemo brojke jednake prošlogodišnjima ili za jedan-dva posto veće", rekao je Cappelli na sastanku s predstavnicima turističkog i povezanih sektora o pripremi sezone.

Ustvrdio je i kako povratak nekih zemalja na Mediteranu, poput Turske, Tunisa i dr. neće ugroziti hrvatski turizam te da je kasni buking ove godine primjetan za sve turističke zemlje.

Ministar je istaknuo i da se ove godine više pažnje posvećuje turizmu u kontinentalnom dijelu zemlje, posebice Slavoniji gdje će se u jesen održati i Dani hrvatskog turizma.

"Kada je riječ o projektu Slavonija prve procjene govore da ćemo u projekte u turizam imati ulaganja od 575 milijuna kuna u pet slavonskih županija. Za turistički razvoj Slavonije osigurano je i 19 milijuna eura iz europskih fondova te su prva bespovratna sredstva iz tih izvora već podijeljena", rekao je Cappelli.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić naglasio je kako je HTZ odobrio dodatnih 10 milijuna kuna za promociju i marketing na 12 emitivnih tržišta.

"HTZ u okviru svoji aktivnosti provodi i promociju kontinentalnog turizma, a u Vinkovcima je održana i koordinacija s klasterom Slavonija, u kojem je pet slavonskih županija. Dogovorena je uz ostalo izrada nove turističke brošure, sajamskih nastupa i zajedničke kampanje za pred i posezonu", rekao je Staničić, dodajući kako će se raditi i strategija razvoja turizma u Slavoniji.

Sigurnost je, po svim istraživanjima, drugi najvažniji čimbenik pri odabiru neke turističke destinacije, istaknuo je zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša.

Ocijenio je i kako je prošle godine sigurnost u Hrvatskoj bila na visokoj razini te podsjetio da je MUP oformio i Stožer za provedbu mjera sigurnosti u Zadru, koji je koordinirao sve aktivnosti s nadležnim tijelima i službama.