tržište kapitala

Burza u minusu nakon tri dana rasta, promet dodatno pao

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala u srijedu je ponovno prevladalo loše raspoloženje. Dan je obilježila vrlo niska likvidnost, koja je dodatno smanjena uslijed poteškoća s redovnim odvijanjem trgovanja

Tehničke poteškoće s trgovinskim sustavom Xetra u cijeloj Europi su onemogućile trgovanje u prvom dijelu dana, čime se burzovni dan skratio na tek nekoliko poslijepodnevnih sati te na taj način dodatno oslabio ionako nisku likvidnost. U takvim uvjetima, ostvaren je ukupni dionički promet od svega 2,16 milijuna kuna, što je najmanji iznos u gotovo godinu i pol.

Nakon nekoliko pozitivnih dana, u srijedu je među investitorima ponovno prevladalo negativno raspoloženje, te su dionički indeksi i većina aktivnih izdanja zaključili s negativnim predznakom. Indeks CROBEX je izgubio 0,41 posto vrijednosti te zaključio na 1.614,97 bodova, čime je prekinuo pozitivan niz koji je trajao tri dana. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je kliznuo za 0,56 posto, a neznatne dobitke su uknjižili jedino CROBEXturist i CROBEXindustrija.

O slaboj likvidnost svjedoči i podatak da je najlikvidnije izdanje imalo promet tek nešto veći od 400 tisuća kuna, a samo još pet izdanja je imalo promet veći od sto tisuća kuna. Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su ojačale za 0,39 posto na 25,90 kuna, a slijedile su dionice Optima Telekoma s prometom od 327 tisuća kuna i rastom cijene za 1,40 posto. Od ostalih likvidnijih izdanja, značajnijim cjenovnim pomacima se izdvajaju još jedino dionice Instituta IGH i Hrvatskog Telekoma, koje su zaključile s gubicima od 2,86 posto, odnosno 1,98 posto.

Dobitnik dana Đuro Đaković Grupa +5,04% 2,92

Gubitnik dana Tankerska Next Generation -2,86% 51,00

CROBEX -0,41% 1.614,97

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.