TRŽIŠTE KAPITALA

Burza u blagom plusu, promet dodatno pao, dobitnik dana je Ingra

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala se i na početku novog tjedna nastavila izuzetno niska aktivnost investitora, iako je prevladalo pozitivno raspoloženje, dok su u fokusu bile dionice Valamar Riviere.

Indeks CROBEX je u ponedjeljak zaključio s blagim porastom vrijednosti za 0,43 posto na 1.576,47 bodova, čime je prekinuo negativni niz koji je trajao tri uzastopna dana. Indeks blue chip dionica CROBEX10 ojačao je za 0,50 posto na 978,91 bodova, a u zelenome su zaključili i svi sektorski indeksi, među kojima je najviše, za 5,54 posto, skočio građevinski CROBEXkonstrukt.

Uz pozitivno raspoloženje, burzovni dan obilježila je i vrlo niska likvidnost tržišta, što je nastavak obrasca od kraja prošlog tjedna. Ukupni dionički promet potonuo je na samo 2,2 milijuna kuna, što je najmanji iznos još od veljače 2019. godine, pri čemu se s tek nekolicinom izdanja aktivno trgovalo.

U fokusu su bile dionice Valamar Riviere, koje su bile najaktivnije izdanje s prometom nešto manjim od sedamsto tisuća kuna, a koje su došle u fokus nakon objave kompanije o ponovnom pokretanju dijela operacija, prvenstveno u kamping segmentu, nakon čega je cijena Valamarovih dionica skočila za 3,20 posto na 25,80 kuna.

Od ostalih aktivnijih izdanja, dobre izvedbe imale su i dionice Atlantske plovidbe, koje su porasle za 2,82 posto, te Dalekovod, Končar D&ST, Optima Telekom i Kraš, koji su redom ojačali između jedan i dva posto. S druge strane, dionice Podravke i Privredne banke Zagreb našle su se među gubitnicima, i to s minusom od oko 1,2 posto

Dobitnik dana: Ingra +8,84% 4,68

Gubitnik dana: Croatia osiguranje -6,50% 5.750,00

CROBEX: +0,43% 1.576,47

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.