TRŽIŠTE KAPITALA

Burza prekinula negativni niz, promet dodatno oslabio

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

U ponedjeljak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala pozitivna kretanja dioničkih indeksa i većine aktivnih izdanja, a dan je obilježila i vrlo slaba likvidnost.

Nakon poprilično lošeg proteklog tjedna, na početku novoga raspoloženje na Zagrebačkoj burzi se popravilo, vjerojatno zbog ipak sporijeg rasta broja osoba zaraženih koronavirusom, pa su svi dionički indeksi i većina dionica ostvarili rast vrijednosti. Indeks CROBEX je prekinuo trodnevni negativni niz te je porastao za 0,86 posto na 1.604,55 bodova, dok je njegova uža inačica CROBEX10 porastao još i više, za 1,09 posto na 998,31 bodova. Kod sektorskih indeksa posebno se istaknuo građevinski CROBEXkonstrukt s rastom većim od dva posto.

Ipak, likvidnost tržišta ostala je na vrlo niskim razinama, što je uobičajena karakteristika burzovnog trgovanja u ljetnom razdoblju. Ukupni dionički promet iznosio je tek nešto više od tri milijuna kuna, što je najmanji iznos u više od mjesec dana. Dionice Valamar Riviere su bile najaktivnije izdanje s prometom od oko 901 tisuća kuna, koje su ujedno bile i jedan od najvećih dobitnika, s obzirom da im je cijena porasla za 3,69 posto na 25,30 kuna te tako nadoknadile dio gubitaka pretrpljenih prošlog tjedna.

Snažan rast ostvarile su dionice Dalakovoda, koje su skočile za 5,76 posto na 5,14 kuna, svoju najvišu razinu još od kraja veljače, i to nakon medijskih napisa o mogućnostima dobivanja poslova na njemačkom tržištu. Dobitak veći od pet posto su uknjižile i povlaštene dionice Croatia osiguranje, dok su dionice Plava lagune i Ingre porasle za 3,7 posto, odnosno 2,8 posto. S druge strane, gubicima su se izdvojile dionice Janafa i ACI-ja koje su izgubile više od tri posto, dionice Instituta IGH su kliznule za 1,9 posto a Kraš za 1,29 posto.

Dobitnik dana Luka Ploče +8,20% 396,00

Gubitnik dana Jadroplov -9,50% 9,05

CROBEX +0,86% 1.604,55

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!