TRŽIŠTE KAPITALA

Burza otvorila tjedan u crvenom, HT u fokusu

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala se i na početku novog tjedna trgovalo u usporenom ritmu, pri čemu su dionički indeksi zaključili s blagim gubicima, uz određenu kolebljivost tijekom dana.

Indeks CROBEX je kraj trgovanja u ponedjeljak dočekao na 1.737,68 bodova, što predstavlja pad od 0,35 posto, iako je tijekom dana bilježio i osjetno niže vrijednosti, u jednom trenutku i minus od gotovo jedan posto. Indeks blue chip izdanja je kliznuo za 0,48 posto, a najveći pad od 1,25 posto je pretrpio indeks građevinskog sektora CROBEXkonstrukt. S druge strane, CROBEX turist je imao najbolju izvedbu s porastom od 0,38 posto.

Nastavno na slabiju likvidnost iz proteklog tjedna, i u ponedjeljak se trgovalo u relativno skromnim iznosima, pri čemu je redovni dionički promet iznosio tek oko pet milijuna kuna, a dojam je ponešto popravila dodatna blok transakcija vrijedna 2,16 milijuna kuna. U fokusu su bile dionice Hrvatskog Telekoma, koje su ostvarile kombinirani redovni i blok promet od 3,2 milijuna kuna, i to uz pad cijene za 1,64 posto na 180,00 kuna.

Na drugom mjestu po likvidnosti su bile dionice Podravke sa 554 tisuće kuna prometa, dok im je cijena ojačala za 0,42 posto na 477,00 kuna, a više od pola milijuna kuna prometa još su imale dionice Valamar Riviere, koje su pri tom pale za 1,36 posto na 29,00 kuna. Među ostalim aktivnijim izdanjima su prevladala negativna kretanja. Dionice Instituta IGH i Privredne banke Zagreb su pale za oko tri i pol posto, dok su AD Plastik, Končar D&ST i Viktor Lenac izgubili više od dva posto. S druge strane, od dionica s prometom većim od sto tisuća kuna, najbolju izvedbu je imala Đuro Đaković grupa s rastom nešto većim od dva posto.

Dobitnik dana Slavonski ZAIF +10,00% 22,00

Gubitnik dana PBZ -3,35% 820,00

CROBEX -0,35% 1.737,68