tržište kapitala

Burza opet u plusu, Varteks zvijezda

Varteks - ilustracija

Varteks - ilustracija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Domaće tržište kapitala je u četvrtak svjedočilo nešto višem, ali i dalje skromnom prometu. Ukupno je protrgovano 5,5 milijuna kuna, što je više od 2,7 milijuna kuna koliko je ostvareno u dva prethodna dana, ali je i dalje ispod prošlogodišnjeg prosjeka od 8,7 milijuna kuna.

Dionički indeksi su dan zaključili neznatno u zelenom teritoriju, gdje su i CROBEX i uža inačica CROBEX10 bili 0,1 posto u plusu. Od sektorskih indeksa tek se indeks prehrambenog sektora može pohvaliti rastom od 0,7 posto, dok je uvjerljivi gubitnik transportni sektor s minusom od 5,5 posto, gdje se nastavlja rasprodaja brodarskih dionica zbog zabrinutosti oko kineskog rasta.

Titula gubitnika dana može se pripisati dionici Luke Ploče koja je potonula 11 posto, a slijedi ju brodar Uljanik plovidba s 9,6 posto minusa. S druge strane dobitnike predvodi dionica Varteksa sa skokom cijene od 15,6 posto, koji nastavlja svoj uzlazni trend koji uz prekide traje još od ljeta prošle godine, a dodatan impuls je došao izmjenama u upravi kompanije.

Najlikvidnije izdanje, s gotovo milijun kuna prometa je bila dionica Valamar Riviere, čija je cijena pri tome porasla 0,9 posto, a slijedi povlaštena dionica Adrisa koja je na 830 tisuća kuna prometa stagnirala cijenom.

Dobitnik dana Varteks +15,63% 18,50

Gubitnik dana Luka Ploče -11,11% 400,00

CROBEX +0,09% 1.757,13

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!