TRŽIŠTE KAPITALA

Burza nastavila rasti, ali na osjetno nižem prometu

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: JEON HEON-KYUN

Hrvatsko tržište kapitala je i drugi dan zaredom bilježilo blaga pozitivna kretanja, ali je aktivnost investitora dodatno oslabila

Indeks CROBEX je blago porastao i u srijedu, kada mu se vrijednost povećala za 0,17 posto na 1.655,81 bodova, dok je njegova uža inačica CROBEX10 ojačao za 0,35 posto na 1.029,57 bodova. Kod sektorskih indeksa, najveći pomak je zabilježio građevinski CROBEXkonstrukt, i to u negativnom smjeru te mu je vrijednost pala za nešto manje od tri posto.

Aktivnost investitora je nastavila slabiti te je ukupni dionički promet dodatno pao na tek 4,3 milijuna kuna, što je njegova najniža razina u gotovo dva tjedna. Ponovno se najviše trgovalo dionicama Atlantske plovidbe, koje su ostvarile promet od 1,5 milijuna kuna te pri tom nastavile uzlazni trend novi rastom cijene za 4,89 posto na 236,00 kuna, što je njihova najviša razina u više od tri mjeseca.

Na drugom mjestu po likvidnost su bile dionice Hrvatskog Telekoma s prometom od 763 tisuće kuna, koje su porasle za 0,58 posto na 174,50 kuna, najvišu cijenu još od kraja veljače. Posebno dobar dan su imale dionice Đuro Đaković Grupe, koje su uzletjele više od devet posto te tako ponijele titulu dobitnika dana, a dobar dan su imale i dionice Ericsson Nikole Tesle s rastom za 2,46 posto.

S druge strane, među likvidnijim izdanjima pretrpljenim gubitkom su prednjačile dionice Dalekovoda, koje su pale više od četiri posto nakon dvoznamenkastog rasta dan ranije, dok su dionice Instituta IGH i šećerane Viro oslabile nešto više, odnosno nešto manje od tri posto.

Dobitnik dana: Đuro Đaković Grupa +9,09% 3,24

Gubitnik dana: Dalekovod -4,29% 4,69

CROBEX: +0,17% 1.655,81

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!