podaci hnb-a

Bruto međunarodne pričuve porasle na 24,5 mlrd eura, novu rekordnu razinu

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 08.11.2021 07:58
  • Objavljeno 08.11.2021 u 07:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bruto međunarodne pričuve krajem listopada ove godine dosegnule su 24,5 milijardi eura, novu dosad najvišu razinu, a to je i za 100 milijuna eura ili 0,6 posto više nego u rujnu, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Od početka godine bruto međunarodne pričuve porasle su za 5,5 milijardi eura ili 29,3 posto. U odnosu na listopad lani, pak biše su za 6,34 milijarde eura.

Povećanje međunarodnih pričuva uglavnom je rezultat povećanja deviznog depozita države kod HNB-a zbog priljeva sredstava iz predujma Europske komisije na temelju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u visini od 818,4 milijuna eura, dok je u smjeru smanjenja pričuva djelovala niža razina ugovorenih repo poslova.

Svi pokazatelji adekvatnosti bruto međunarodnih pričuva Hrvatske (odnos pričuva prema uvozu robe i usluga), prema kratkoročnom dugom (prema preostalom dospijeću) te monetarnim agregatima tako i nadalje upućuju na zaključak da su one dostatne za nesmetano vođenje monetarne politike središnje banke.

Neto raspoložive pričuve na kraju listopada su ostale na gotovo jednakoj razini kao i u rujnu, na 19,5 milijardi eura, podaci su HNB-a objavljeni u najnovijoj Informaciji o gospodarskim kretanjima (studeni 2021.).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!