KRIZA U SEKTORU

Broj krmača smanjio se za 70.000, sve manje je proizvođača, a cijena mesa raste

08.06.2023 u 20:04

Bionic
Reading

U Ludbregu se održala izvanredna izborna skupština uzgajivača svinja na kojoj su vlasnici OPG-ova iznijeli probleme s kojima se susreću. Svinjogojski sektor jedan je od najviše pogođenih i ugroženih u pandemijskoj, ali i u aktualnoj ratnoj krizi, a sve se više govori o nestašici svinjetine u cijeloj Europi. Nije bolje ni u Hrvatskoj - u godinu dana smanjio se broj krmača za 70 tisuća, sve je manje proizvođača, a cijena mesa raste

HRT-ov reporter Ivica Grudiček kazao je u središnjem Dnevniku kako je zbog brojnih problema svinjogojaca sve manje. U gradu Prelogu prije dvadesetak godina bilo je preko trideset svinjogojaca, a danas je samo jedan i to Stjepan Belić.

Taj svinjogojac iz Preloga rekao je da ima četrdeset krmača te istaknuo kako je u posljednjih dvadesetak godina bilo puno problema, pojavila se svinjska kuga, bilo je i suše, te je došla i korona. No, usprkos tomu, on se i dalje bavi svinjogojstvom.

Cijenu svinjetine diktira tržište, zakon ponude i potražnje, odojaka nema, zato je cijena visoka. Farme svinja nažalost propadaju, jer su mladi većinom odselili u inozemstvo. Belić je dodao kako su prodavači dignuli cijene i zbog uvođenja eura.

'Nekada su naša sela na sjeveru živjela od svinjogojstva. Danas su farme prazne, ostala su staračka domaćinstva koja od poljoprivrede teško žive', kaže za HRT Ivica Kos iz Finčevca. 'Kod mene, u mom selu, ja se bavim konkretnijom proizvodnjom, ima još jedan tovljač ali on se bazira na uvozu svinja', rekao je Kos.

'Svinjogojstvo je postalo lutrija', kaže mladi proizvođač Slobodan Čanaki. 'Ove godine cijena je malo bolja, prošle je godine bilo lošije radi korone. Sve u svemu, ako se baviš time, imaš budućnost', dodao je. Nakon pandemije te poskupljenja energenata i repromaterijala, svinjogojci su bili primorani podignuti i cijenu mesa. Danas je ona za proizvođače zadovoljavajuća, no problem je što ih je malo.

'Nema mladih, jer nitko u Hrvatskoj o tome ne vodi računa, moje je mišljenje da mi sve prepuštamo stihiji i trgovačkim lancima', poručio je predsjednik Udruge svinjogojaca Varaždinske županije Damir Jagić.

Svinje Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Kako se kreću cijene?

 'Trenutno je cijena odojaka oko pet eura, cijena rasplodnog materijala kojim se ja bavim oko petsto eura, nerastova šesto eura pa je to relativno prihvatljivo', istaknuo je Ivica Kos.

Svinjogojska proizvodnja smanjila se kod nas, ali i kod glavnih europskih izvoznika – Njemačke, Danske, Nizozemske. 'Imali smo 135 tisuća krmača, u trinaest godina mi smo prepolovili svinjogojsku proizvodnju. I tako je svuda u Europi, rekao je za HRT svinjogojac iz Črnca Biškupečkog Dalibor Vrček.

Možda nestašice svinjskoga mesa neće biti, ali ono će se prodavati po visokim cijenama, upozoravaju proizvođači, o čemu je tportal ranije pisao.