tibo

Brodogradilištu 3. maj šest milijuna kuna od prodaje zemljišta tvrtke u stečaju

28.05.2019 u 18:00

Bionic
Reading

Trgovački sud u Rijeci donio je rješenje o diobi i naložio da se od 10 milijuna kuna, koje je za oko 43.000 četvornih metara zemljišta Tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO) u stečaju platila zagrebačka tvrtka M.M.A Poslovanje, namiri i tražbina razlučnog vjerovnika Brodogradilišta 3. maj od oko 6 milijuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama iz 3. maja, očekuje se da će se tim novcem isplatiti zaostale plaće radnika riječkog brodogradilišta za listopad, studeni i dio prosinca.

Prema sudskom rješenju, kupovinom od 10 milijuna kuna namiruju se tražbina razlučnog vjerovnika Brodogradilišta 3. maja od 6 milijuna kuna, obračunati troškovi unovčenja predmeta razlučnog prava od 2,8 milijuna kuna, a preostala kupovnina od 1,1 milijuna kuna doznačit će se na žiroračun stečajnog dužnika za namirenje stečajnih vjerovnika.

Sud je na temelju pravomoćnog rješenja o namirenju naložio prijenos novca, odnosno da se novac od kupovnine i uplaćene jamčevine uplati tako da se na račun stečajnog dužnika TIBO-a uplati 3,9 milijuna kuna, a na račun razlučnog vjerovnika Brodogradilišta 3. maj oko 6 milijuna kuna.

Najpovoljniju ponudu za kupnju oko 43.000 četvornih metara zemljišta TIBO-a na trećoj elektroničkoj javnoj dražbi dala je tvrtka M.M.A. Poslovanje iz Zagreba sredinom ožujka. Nekretnine su dosuđene kupcu, koji je uplatio kupovninu u cijelosti.

Država je u kolovozu 2015. dokapitalizirala TIBO, koji je bio u potpunom državnom vlasništvu, vraćanjem oko 43.000 četvornih metara zemljišta na kojemu se nalazi, a koje mu je bilo oduzeto izvlaštenjem zbog dugova 3. maja.

Na dan otvaranja stečaja, u svibnju 2016 godine, u TIBO-u je bilo zaposleno 76 radnika. Oni u stečaju potražuju oko 15 milijuna kuna, a manji dio njihovih tražbina je namiren prodajom pokretnina.