MALI BRODOGRADITELJI

Brodice do sedam metara nisu luksuz

01.09.2009 u 13:56

Bionic
Reading

Predstavnici proizvođača upozorili su da novi zakon o oporezivanju plovila u potpunosti destimulira kupnju plovila, čime se dovodi u pitanje budućnost hrvatske male brodogradnje

Državni tajnik za more Branko Bačić u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Leo Begović održali su danas sastanak s predstavnicima male brodogradnje na temu provedbe Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, a posebno u dijelu poreza koji se odnosi na plovila.

Na sastanku su bili Mario Krizman, direktor Klastera male brodogradnje, Romano Pičuljan, predsjednik Udruge hrvatske nautičke proizvodnje, Denis Vidaković, predsjednik Uprave SAS Vektor i Boris Vukušić iz HGK Rijeka.

Prema obrazloženju predstavnika proizvođača, novi zakon u potpunosti destimulira kupnju plovila, čime se dovodi u pitanje budućnost hrvatske male brodogradnje.

Prema njihovim riječima, u proizvodnju plovila i prateće opreme uključene su 103 tvrtke malih brodograditelja, 65 projektanata i 165 tvrtki proizvođača opreme kod kojih je ukupno zaposleno oko 2.500 radnika. Ukupna vrijednost proizvedenih plovila u prošloj godini, istaknuli su, iznosi oko 500 milijuna kuna.

Na sastanku je dogovoreno da će predstavnici resornih ministarstava prikupiti podatke od nadležnih tijela u cilju iznalaženja rješenja koja bi djelovala stimulirajuće na ovu djelatnost.

Razmotrit će se prijedlog proizvođača glede kriterija o naplati posebnog poreza na plovila, čiji bi osnovni parametar za naplatu bila duljina plovila umjesto njegove vrijednosti, kako je to utvrđeno novim zakonom.

Posebno bi se vodilo računa o brodicama do sedam metara koje se u najvećoj mjeri ne može svrstati u luksuz i koje koristi obalno i otočno stanovništvo u prijevozu za vlastite potrebe.