'VELIKi SKANDAL'

Britanski biznis pred kolapsom: Trgovci strujom na tisuće firmi uhvatili u zamku

17.04.2023 u 14:25

Bionic
Reading

Više od milijun malih britanskih poduzeća plaća račune za energiju znatno iznad tržišnih cijena nakon što su ostali 'zarobljeni' u dugoročnim ugovorima fiksiranima prošle godine, kad su cijene dosegnule povijesni vrhunac

Trgovačke skupine koje predstavljaju tvrtke, od metalaca do trgovina, udružile su snage da bi upozorile na 'opasnu situaciju'. Pozvali su ministre da prisile dobavljače na ponovne pregovore o energetskim ugovorima sklopljenima prošlog ljeta, jer inače riskiraju tisuće stečajeva koji bi pogodili radna mjesta i gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva.

Otprilike četvrtina od 5,5 milijuna malih poduzeća u Ujedinjenom Kraljevstvu – preko milijun poduzeća – vjerojatno je bila prisiljena obnoviti svoje dugoročne ugovore o opskrbi energijom kad su tržišne cijene bile na vrhuncu, prema odvojenim istraživanjima Britanske gospodarske komore (BCC) i Federacije malih poduzeća (FSB).

Tada su se mnoge male tvrtke borile s tim problemom jer su dobavljači ili odbijali opskrbljivati ​​mala poduzeća ili su zahtijevali velike financijske depozite. Od tada su tržišne cijene pale, a 1. travnja vlada je srezala svoju financijsku potporu poslovanju. No tvrtke su i dalje vezane dugoročnim ugovorima koji će ih prisiliti da plaćaju prenapuhane cijene na temelju prošlogodišnjeg vrhunca u narednim mjesecima ili čak godinama.

U pismu poslovnom tajniku Grantu Shappsu, u koje je Guardian imao uvid, Konfederacija britanskih proizvođača metala (CBM) tu je situaciju nazvala 'velikim skandalom'.

Britanski proizvodni sektor pred kolapsom dok dobavljači profitiraju?

Stephen Morley, predsjednik CBM-a, rekao je da su mali proizvođači suočeni s 'opasnom situacijom' koja bi mogla staviti 'još jedan čavao u lijes britanskog proizvodnog sektora', a dobavljači energije i posrednici ostvaruju 'ogromne profite na račun konkurentnosti Ujedinjenog Kraljevstva'.

Upozorenje se pojavilo tjednima nakon što je energetski regulator Ofgem priznao da je 'jako zabrinut' zbog ponašanja nekih energetskih posrednika i dobavljača u odnosu na poslovne kupce energije. U pismu kancelaru državne blagajne prošlog mjeseca, Ofgem je rekao da su se tvrtke suočile s računima za energiju koji su 'viši nego što je navedeno u tržišnim uvjetima' te da su u mnogim slučajevima bile prisiljene plaćati mnogo veće depozite i stalne troškove.

Morley je rekao Guardianu da je niz malih proizvođača u West Midlandsu već propao otkako je vlada okončala svoj izvorni program potpore krajem ožujka, nakon samo šest mjeseci. Smatra se da su mali proizvođači jedni od najteže pogođenih zbog velikog porasta cijene energije. Propast tih tvrtki, koje proizvode komponente što ih koriste veći proizvođači, mogla bi imati posljedice za opskrbne lance Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Morley.

  • +10
Izvor: Profimedia / Autor: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

BCC procjenjuje da je više od četvrtine malih poduzeća u Velikoj Britaniji potpisalo nove energetske ugovore krajem prošlog ljeta, kada su cijene bile na vrhuncu. Oko 60 posto njih reklo je da će se suočiti s poteškoćama u plaćanju nakon ožujka 2023.

Zasebno istraživanje FSB-a pokazalo je da 24 posto malih poduzeća ima fiksne ugovore, a njih 320.000 možda ima problema s plaćanjem računa. Tina McKenzie iz FSB-a rekla je da tvrtkama treba dati 'šansu za borbu' tako što će im se dopustiti da 'pomiješaju i prošire' svoje postojeće cijene energije uz stope koje odražavaju niže tržišne cijene.

Chris Noice, glasnogovornik Udruge trgovina mješovitom robom, kaže: 'Tisuće naših članova suočavaju se s kratkoročnom boli fiksnih ugovora koji su potpisani u drugoj polovici 2022., na vrhuncu veleprodajnih cijena.' U nedostatku 'značajne' potpore vlade, ministri bi im trebali 'pomoći da što prije odustanu od ovih ogromnih fiksnih ugovora i prijeđu na nešto što bolje odražava trenutno veleprodajno tržište', rekao je Noice.

Kaže da je vlada savjetovala trgovcima na malo i drugim tvrtkama da se odluče za ugovore s fiksnom cijenom, govoreći da će shema olakšica na računima za energiju pružiti veću zaštitu onima s fiksnim cijenama.

Vladin glasnogovornik rekao je da je tvrtkama tijekom zime ponuđeno 5,6 milijardi funti potpore, što je nekima omogućilo da plate samo oko polovicu predviđenih veleprodajnih troškova energije.

'Globalne cijene energije značajno su pale i sada su na najnižoj razini od početka ruske invazije na Ukrajinu. Nova razina vladine potpore odražava ovaj dobrodošli pad cijena, ali mi ćemo nastaviti stajati uz poduzeća, kao što smo to činili tijekom zime', rekao je glasnogovornik.

  • +16
Rishi Sunak Izvor: Profimedia / Autor: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Steve Hardeman, izvršni direktor proizvođača zakovica Clevedon Fasteners, jedan je od tisuće menadžera koji su bili pozvani da potpišu dugoročne fiksne ugovore o opskrbi energijom krajem prošlog ljeta, kada su tržišne cijene bile na vrhuncu.

'Bilo je vrlo malo dostupnih ugovora u to vrijeme pa smo se smatrali sretnicima što smo to dobili', rekao je. Ali danas je njegova tvrtka prisiljena plaćati 46 penija po kilovatsatu za energiju, u usporedbi s prevladavajućom tržišnom cijenom koja je bliža 28 penija za kilovatsat. Za manje proizvođače teret precijenjenih dugoročnih ugovora u kombinaciji sa završetkom prethodnog vladinog programa potpore mogao bi značiti propast, uz katastrofalne posljedice za radna mjesta i opskrbni lanac u Ujedinjenom Kraljevstvu.

'Sve što vlada treba učiniti je dopustiti ponovno pregovaranje o teškim ugovorima. To ih ne bi ništa koštalo, a imalo bi ogroman utjecaj na male proizvođače i inflaciju', rekao je Hardeman.

Philip Ford, direktor Hopscotch Children's Nurseriesa, šest vrtića u istočnom Sussexu, kaže d se odluka o potpisivanju dugoročnih ugovora o opskrbi energijom prošle godine činila 'razumnom', 'jer nisu znali dokle će ići troškovi energije'. U jednom vrtiću tromjesečni troškovi električne energije narasli su četiri puta, na oko 6000 funti (više od 6700 eura). Ukupno, troškovi energije grupe Hopscotch porasli su s 30.000 funti godišnje u 2020. na 60.000 funti prošle godine.

Ben Simons, vlasnik četiriju trgovina u Gloucestershireu, potpisao je dugoročni ugovor o opskrbi energijom sa svojim dobavljačem kada su veleprodajne cijene energije bile na vrhuncu, vjerujući da će ga vladina shema potpore zaštititi od najgore krize troškova.

Njegovi računi za energiju popeli su se s 14 penija po kilovatsatu krajem ljeta na 75 penija po kilovatsatu u listopadu, gotovo tri puta više od trenutne tržišne cijene. 'To je veliki teret za one tvrtke koje su slučajno bile dovoljno nesretne da su morale obnoviti svoj ugovor u trećem kvartalu prošle godine. Danas bih očekivao da ću dobiti ugovor na manje od 30 penija za kilovatsat', rekao je.

'Ali nisam imao izbora. Da sam odabrao varijabilnu tarifu za energiju, cijena bi bila osam puta veća od prethodnog ugovora, dok je ugovor s fiksnom stopom bio pet puta veći', rekao je Simons. Odabir prvog doveo bi do pada poslovanja za nekoliko mjeseci. Također nije očekivao da će ugovor trajati dulje od vladinog plana pomoći tvrtkama da prebrode krizu troškova.

Simons je pozvao ministre da prisile dobavljače na dugoročne ugovore o opskrbi energijom po trenutnim tržišnim cijenama. 'Ako je vlada oprala ruke od izravne pomoći tvrtkama za troškove energije, onda bi trebala neizravno pomoći. To je izniman splet okolnosti, a ako energetske tvrtke mogu nešto učiniti, mislim da bi i trebale', ustvrdio je Simons.