SVJETSKE BURZE

Na azijskim burzama trguje se oprezno, dolar ojačao

17.04.2023 u 07:41

Bionic
Reading

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržišta, dok se vrijednost dolara prema košarici valuta odmaknula od najniže razine u godinu dana

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,9 posto. U Južnoj Koreji pale su, pak, 0,2 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Šangaju dok ulagači čekaju izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP), industrijskoj proizvodnji i potrošnji u maloprodaji, koja će biti objavljena u utorak. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je kineski BDP u prvom tromjesečju porastao 4 posto na godišnjoj razini, što bi bio njegov najveći rast u godinu dana.

Na ostalim se burzama, pak, trguje opreznije jer su splasnula očekivanja da će američka središnja banka već u svibnju završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Naime, zbog popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u u ožujku, polovicom prošloga tjedna porastao je broj onih koji su smatrali da će Fed na sjednici u svibnju ostaviti kamate nepromijenjene u rasponu od 4,75 do 5 posto i tako završiti ciklus povećanja cijene novca.

No, nakon niza makroekonomskih pokazatelja, objavljenih krajem tjedna, sada se na tržištu novca procjenjuju da postoji 83 posto izgleda da će Fed u svibnju povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

S obzirom na i dalje visoku inflaciju, očekuje se i da će Europska središnja banka (ECB) nastaviti s povećanjem kamatnih stopa. A nastavak zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i eurozoni dovest će do daljnjeg usporavanja rasta tamošnjih gospodarstava, što ne ide u prilog tržištima kapitala.

  • +4
Burze Izvor: Profimedia / Autor: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Dolar ojačao, cijene nafte stabilne

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon što je prošloga tjedna zaronila na najnižu razinu u godinu dana. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,15 posto, na 101,82 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,16 posto, na 133,95 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,22 posto, na 1,0965 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon četiri tjedna neprestanog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,05 posto, na 86,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,04 posto, na 82,55 dolara.