NA PUTU OPORAVKA

Britanija izlazi iz recesije

24.08.2009 u 11:11

Bionic
Reading

Britanija će u ovome tromjesečju vjerojatno iskoračiti iz recesije i ostvariti 0,5-postotni gospodarski rast, uvjerenje je to 41 posto poslovnih čelnika obuhvaćenih najnovijim ispitivanjem poslovnog raspoloženja britanskog Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

Od 1.000 viših poslovnih čelnika obuhvaćenih ispitivanjem, 41 posto njih izjavilo je kako ima više povjerenja u gospodarske prilike za svoje tvrtke u idućoj godini. No, od toga ih je tek šest posto izrazilo značajno snažnije uvjerenje u oporavak, što ipak ukazuje na i dalje prisutan oprez glede njegove snage i početka.

Zabilježivši rekordni rast, pokazatelj poslovnog povjerenja (BCM) tog instituta po prvi je puta u dvije godine zakoračio u pozitivni teritorij.

"BCM za ovo tromjesečje sugerira da je britanska recesija na kraju", kaže Michael Izza, izvršni direktor ICAEW-a, predvidjevši rast bruto domaćeg proizvoda od pola posto nakon pet uzastopnih tromjesečja pada gospodarskih aktivnosti.

Britansko je gospodarstvo u drugom tromjesečju 2009. oslabjelo znatno više od očekivanih 0,8 posto, no ministar financija Alistair Darling prošli je tjedan ustvrdio da se Britanija nalazi na putu da do kraja godine ponovno zabilježi rast aktivnosti.

Ulagači čekaju objavu druge procjene o rastu u drugom tromjesečju, zakazanu za 28. kolovoza.

"Iako nema sumnje da se britansko gospodarstvo nalazi na putu oporavka, ne smijemo podcijeniti izazove koji su pred nama", ističe Izza.