posljedice brexita

Britanci u panici: Police prazne, najgore tek dolazi

14.09.2021 u 18:04

Bionic
Reading

Britanski potrošači moraju se naviknuti na probleme u opskrbi životnim potrepštinama

Ian Wright, odlazeći izvršni direktor Federacije hrane i pića, upozorio je da su problemi s opskrbom pogodili supermarkete, a situacija u sektoru 'pogoršat će se' zbog manjka od pola milijuna radnika.

Wright, primjerice, navodi da se kupci mogu naviknuti na to da u cijeloj istočnoj Engleskoj nema flaširane vode.

Dodao je: 'Britanski kupci mogli su prethodno očekivati da će ​​gotovo svaki proizvod koji žele stalno biti na polici ili u restoranu. Ta je era završena i mislim da se neće vratiti.'

Wright za Evening Standard kaže da je Brexit bio jedan od faktora u pitanjima opskrbe, ali da su krive šire 'strukturne promjene'.

Stručnjak tvrdi da je oko 1,4 milijuna ljudi, uglavnom državljana EU-a, napustilo Veliku Britaniju kada ju je pandemija zahvatila, pa je čak rekao da bi se ta brojka mogla popeti na 2,5 milijuna.

Upozorio je: 'Bit će sve gore - i neće se poboljšati.'

Zašto je došlo do nestašice u britanskim supermarketima? Izvor: Društvene mreže / Autor: Sky News

No u britanskoj vladi vjeruju da bi se zalihe trgovina mogle vratiti u 'normalu' do Božića.

Glasnogovornik premijera smatra da trenutni problemi neće postati trajni.

'Ne slažemo se s tim tvrdnjama', rekao je glasnogovornik premijera.

'Imamo izuzetno otporne lance opskrbe hranom, koji su se izuzetno dobro nosili s izazovima, i vjerujemo da će tako i ostati.'

  • +9
Brexit Izvor: EPA / Autor: ROBERT PERRY

Upitan hoće li ljudi imati 'normalan Božić', glasnogovornik Borisa Johnsona rekao je: 'Vjerujem, da.'

Upravo zbog ovih problema Johnsonova vlada odgodila je s Brexitom povezane kontrole hrane i životinjskih proizvoda koje su trebale stupiti na snagu u siječnju sve do srpnja 2022. godine.

  • +3
Osim Brexita, koronavirus je ostavio posljedice na opskrbne lance u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Također, odgađa se obveza prikupljanja dokumentacije potrebna od 1. listopada za uvoz hrane i proizvoda životinjskog podrijetla, uključujući mliječne proizvode, jaja, med i kompozitne proizvode, poput lazanja i pizza.

Unatoč molbama Nacionalne unije poljoprivrednika i Federacije hrane i pića da bi takvo odgađanje dalo europskim izvoznicima komercijalnu prednost u odnosu na britanske tvrtke, vlada je odlučila da nema izbora zbog 'pritisaka na globalne opskrbne lance'.