čudna situacija

Božić u Kini između sjajnih ukrasa i brige zbog stranog utjecaja

25.12.2023 u 12:05

Bionic
Reading

Divovska božićna drvca ukrašena lampicama, šljokicama i kutijama za darove dočekuju kupce u blještavim trgovačkim centrima u velikim kineskim gradovima poput Šangaja i Chongqinga, ali u mnogim dijelovima Kine božićno čestitanje ne dolazi u obzir.

U jugozapadnoj pokrajini Yunnan, tvrtka za upravljanje nekretninama izdala je obavijest prodavačima u trgovačkim centrima pozivajući ih da ne prodaju božićne čestitke i darove te da se čak suzdrže od postavljanja ukrasa, rekavši da se strane tradicije ne smiju "slijepo" slijediti i da treba biti vjeran vlastitoj kulturi.

Škole u nekim gradovima od Dongguana na jugu do Harbina na sjeveroistoku na sličan su način pozvale učenike i roditelje da ne slijede strane tradicije i kulturu bez razmišljanja.

U pokrajini Gansu na sjeverozapadu Kine, lokalni ogranak Saveza komunističke mladeži rekao je svojim članovima da umjesto toga slave "Bitku kod jezera Changjin", kineski film iz 2021. koji prikazuje žestoku borbu između Kineske narodne dobrovoljne vojske i američkih snaga tijekom Korejskog rata.

Kina ne zabranjuje kršćanstvo niti kršćansko bogoslužje, ali kao i sve dopuštene religije, njima se mora strogo upravljati usred brige o "stranim utjecajima".

Kina, međutim, želi izvoziti kinesku kulturu, poput tradicije Proljetnog festivala ili lunarne nove godine, u globalnoj projekciji svoje meke moći.

'Pridržavajte se smjera sinicizacije kršćanstva'

Božić nije državni blagdan u kontinentalnoj Kini, gdje su budizam i taoizam glavne religije, a štovanje predaka također je uobičajena praksa. Komunistička partija je službeno ateistička.

Wang Huning, četvrti član moćnog Stalnog odbora Politbiroa stranke koji vodi predsjednik Xi Jinping, rekao je prošlog tjedna kršćanskim skupinama da se "pridržavaju smjera sinicizacije kršćanstva".

"(Moramo) tumačiti doktrine i pravila u skladu sa zahtjevima razvoja i napretka suvremene Kine, temeljnim socijalističkim vrijednostima i izvrsnim kineskim tradicijama i kulturom", rekao je Wang, prema izvješću službene novinske agencije Xinhua u subotu.

Tijekom godina, Vatikan se također prepirao s Pekingom oko kineskog jednostranog imenovanja biskupa u zemlji koja ima oko 12 milijuna katolika.

Godine 2018. Langfang, grad u pokrajini Hebei južno od Pekinga, zabranio je da se u božićno doba javno izlažu i prodaju predmeti povezani s blagdanom kako bi se "održala društvena stabilnost".

U isto vrijeme, Kina je spremna za to da svijet slavi kinesku kulturu i ideje. Proljetni festival govori o radosti, harmoniji i miru, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova nakon što su Ujedinjeni narodi prošlog tjedna odredili da se za taj festival može uzeti neradni dan.

"Željeli bismo proslaviti Proljetni festival s cijelim svijetom", rekao je glasnogovornik.